Umut Vakfı'ndan Berna Çapçıoğlu-Pehlevan, "şiddet geçmişi olanların silah ruhsatı iptal edilmeli" diyor. Bu uygulamayla Kanada'da kadına yönelik cinayet ve silahlı şiddet vakalarında yüzde 40 gerileme sağlanmış.
Umut Vakfı, aile içi şiddetle mücadele yönelik yeni bir öneri sunuyor: "aile içi şiddet geçmişi olanlara silah ruhsatı verilmesin".
bianet'e konuşan vakıf koordinatörü Berna Çapçıoğlu-Pehlevan, Kanada ve Avusturalya gibi ülkelerde gerçekleştirilen yasa değişikliğinin çok olumlu sonuçları olduğunu ve Umut Vakfı'nın bunun Türkiye'de nasıl uygulanabileceğine yönelik bir çalışma başlattığını söylüyor.
Çapçıoğlu, yasa tasarısının başarısının, nasıl uygulandığına bağlı olduğunu söylüyor:
"Hazırlık safhası uzun bir çalışma. O ülkeler hangi kriterlerle başarı elde etmişler bunu anlamaya çalışıyoruz. Yasanın içeriğinin yanısıra uygulamanın nasıl gerçekleştirildiği önemli. Devletin organları bunu layığıyla yerine getirmediği zaman yasanın önemi kalmıyor.
"Türkiye'de tabanca ruhsatı için 21 yaşı geçmiş olmanız ve bunun gibi bir takım kriterler var. Büyük şehirlerde heyet raporu kriteri var ama ne kadar sağlıklı işliyor, orası tartışmalı. Ama küçük illerde ruhsat almanın çok daha rahat olduğunu biliyoruz.
"Medyada pompalı tüfek olarak geçen son derece öldürücü bir ateşli silah, yivsiz silah kapsamında olduğu için 18 yaşında çok kolaylıkla erişilebiliyor."
Kanada'da yasanın uygulanmaya başlamasıyla, 10 yıl içinde kadına yönelik silahlı şiddet olaylarında yüzde 40'a yakın gerileme olmuş. Çapçıoğlu, "biz de bunu nasıl örnek alabiliriz, nasıl Türkiye'ye uygulayabiliriz, bunun üzerinde çalışıyoruz" diyor.
"Kanada gibi ülkelerde bir yasa tasarısı değişikliği olduğunda yapılan kampanyalar sayesinde halkın çoğunluğu yasanın içeriğinden haberdar oluyor. Bizde ise bir yasa tasarısı onaylanıyor ve rafa kalkıyor. Kimsenin haberi olmuyor. Dolayısıyla hangi organların bu olayı sahiplendiği ve gündemde tuttuğu, böyle bir yasanın Türkiye'de de başarı elde etmesi açısından önemli bir nokta."
Çapçıoğlu, silah ruhsatıyla ilgili getirilmesi gereken kriterleri ise şöyle özetliyor:
"Aile içi şiddet geçmişi, hatta şiddet geçmişi olan kişilerin silah ruhsatı iptal edilmeli ya da ruhsat verilmemeli. Bu kişilerin kontrol edilmesi için beş senede bir ruhsatın yenilenmesi yerine, en fazla iki yılda bir heyet raporu alarak muayeneden geçmeleri gerekir.
"Bunlar aslında silah kanunu tasarısı için konuştuğumuz ama bir türlü yol alamadığımız meseleler."
Kaynak: Bianet