1 Kasım 2011 Salı

"Kimyasal İddiası Var, Numuneleri İnceleteceğiz"

Kazan Vadisi'nde kimyasal silah kullanıldığı iddialarıyla ilgili olarak incelemelerde bulunan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, bölgeden numune aldıklarını ve inceleteceklerini anlattı; vadiden ceset parçaları da topladıklarını ve morga teslim ettiklerini söyledi.

Teslim edilen beş tanesi hariç cenazeleri hâlâ Malatya'da bulunan 24 PKK'linin aileleri ve İHD yetkilileri PKK'lilerin hayatını kaybettiği Kazan Vadisi'nde incelemelerde bulundu.

bianet konuyla ilgili olarak, Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nin Kazan Vadisi'ndeki incelemelere katılan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut'la görüştü.

Akbulut, güvenlik gerekçesiyle çatışma alanına kimsenin girmesine izin verilmediğini ancak ailelerin başvurması üzerine kendilerinin valiyle, valinin de ilgili yerlerle görüştüğünü söyledi. İzin alındıktan sonra ailelerin ve İHD yetkililerinin Kazan Vadisi'ne girerek incelemelerde bulunduğunu aktardı.

Akbulut'un Kazan Vadisi gözlemlerine ve gelişmelere ilişkin aktardıkları şöyle:

Farklı bombalar

* Her tarafa dağılmış halde çok sayıda ceset parçasıyla karşılaştık. Çeşitli bombaların kullanıldığı görülüyordu ama ne tür bombalar kullanıldığını konusunda bilgi sahibi değiliz.

* Gördüklerimizi belgelemek için görüntüler alındı.

Kimyasal silah iddiası

* Kimyasal silah kullanıldığına dair hem ailelerin hem görgü tanıklarının beyanları var. Cenazelerin tamamıyla kömürleşmiş bir durumu vardı. Bu iddiaların mutlaka araştırılması gerekiyor.

* Çevreden, topraktan numuneler aldık, kimyasal gaz kullanılıp kullanılmadığını anlamak için ilgili yerlere göndereceğiz.

* Kimyasal iddialarıyla ilgili olarak birkaç köylünün beyanı vardı, "iki üç yetkilinin buradaki sudan iki üç gün boyunca içilmemesini istediği" yönünde. Bunların netleşmesi için uzmanların bu alanda araştırma, inceleme yapması gerekir.

* Dün olay yerinden topladığımız ceset parçalarını da Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilmek üzere götürdük. Askeri yetkililere vermemiz istendi. Şu an askeri hastanenin morgunda tutulan ceset parçalarının Malatya'ya gönderileceği söylendi.

* Ailelerin incelemeleri bugün de sürüyor. Kazan Vadisi'nin genişliğinden dolayı incelemeler yarın da sürecek. Akbulut gözlemlerin bir rapor haline getirilerek kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Ne olmuştu?

Türk silahlı Kuvvetleri'nin Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 19 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyonlarda 24 PKK'li hayatını kaybetmişti. Malatya'ya getirilen PKK'lilerin cenazelerinin parçalanmış ve yanık olduğu iddiaları üzerine bölgede eylemler yapılmış, hayatını kaybedenlerin aileleri Malatya'ya gelmişti.

Kaynak: Bianet