15 Mart 2012 Perşembe

Sivas Katliamı'nın Sorumlusu Devlet mi?

Eski Sivas Tugay Komutanı Yücetürk, 1993'teki katliamdan eski Vali Karabilgin'i sorumlu tuttu, dönemin SHP'li vekili Halis ise askerin sorumluluğuna dikkat çekti.


Eski Sivas Tugay Komutanı olan emekli Tuğgeneral Ahmet Yücetürk, 2 Temmuz 1993'teki katliamdan dönemin valisi Ahmet Karabilgin'in sorumlu olduğunu iddia etti.

Sivas katliamı davasının zamanaşımından düşmesinin ardından, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kusurlu kamu görevlileri için soruşturma başlatılabileceğini söylemişti.

Yücetürk de Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, olaylardan dönemin Valisi Ahmet Karabilgin'in sorumlu olduğunu söyledi.

"Vicdanını aklamaya çalışıyor"

Yücetürk, Karabilgin'in olayları askere fatura etmeye çalıştığını öne sürerek, sorumluluğun tamamen valide olduğunu ileri sürdü.

"Sayın Vali Karabilgin acaba vicdanen rahat mı? Elinde polisiniz, jandarmanız, size bağlı alay vardı. Bunları kullandın mı, bunlar neredeydi? Onun vicdanı olayda hayatını kaybeden 37 kişiden dolayı kapkara. Vicdanını aklamaya çalışıyor. Karabilgin, Sivas gibi yere gelecek en son valiydi."

Yücetürk, "Sivas Valisi Karabilgin, görevini yaptı mı yapmadı mı? O masanın altına girdiği zaman ben aracımla toplumsal olayların içindeydim. Neredeydin Karabilgin? O kafasını uzatıp camdan bakmadı" diye konuştu.

"Soruşturmada kusur bulmadılar"

"Bir Mustafa Muğlalı olmadım" diyen Yücetürk, vicdanen rahat olduğunu ve o dönemde yapabileceği her şeyi yaptığını dile getirdi.

Yücetürk, katliamın olduğu gün acemi erlerin yemin töreni olduğunu belirtti.

"Onlar ne yapması gerekiyorsa yaptı, görevini yaptı. Her türlü adli soruşturmayı geçirdim, hiç kusur bulmadılar. Karabilgin'in ilk valiliği, valiliğin ne olduğunu bilmiyor. Toplumsal olaylardan uzak, İl İdaresi Kanunu'nu bilmiyordu. Kimin yetkisinin ne olduğunu bilmiyordu. Sivas gibi yere gelecek en son valiydi" dedi.

Eski Sivas Valisi Karabilgin ise Yücetürk'ün iddialarıyla ilgili fikri sorulduğunda, rahatsızlığı nedeniyle konuşamayacağını bildirdi.

Halis: Komutan seyirci kaldı

Katliamın yaşandığı dönemde Sivas Milletvekili olan Sosyaldemokrat Halkçı Parti'li (SHP) Ziya Halis de gazeteye yaptığı açıklamada, katliamda askerin sorumlu olduğunu söyledi.

Halis, Madımak katliamının da Maraş, Çorum ve Gazi'de olduğu gibi provokasyon olduğunu belirtti.

Olaylarda devletin büyük bir ihmali olduğuna dikkat çeken Halis, gerek emniyet güçlerinin gerekse Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait altı bin askeri olan Tugay Komutanı'nın olaya seyirci kaldığını söyledi.

Sivas'ta insanlık suçunun işlendiğini dile getiren Halis, olayların arka planının çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Sanık avukatlarından Yüksel Köse de olaylarda gerçek suçluların hâlâ bulunamadığına dikkat çekti. Olayları provoke etmek için şehir dışından Tunceli ve Malatya plakalı araçlarla insanların üç gün öncesinden şehre geldiğini dile getiren Köse, olayla alakalı olmayan bakkalın, kasabın toplanıp götürüldüğünü açıkladı.

Kaynak: Bianet