1 Mart 2012 Perşembe

PANKART DAVASI: Yasa Değişecek Dedi, Mütalaa Vermedi

Taşıdıkları pankartlar delil gösterilerek altı ay tutuklu kaldıktan sonra, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan öğrencilerin bugün görülen duruşmalarında bir sonuç çıkmadı.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 13 Mart 2011'de düzenlediği mitingte taşıdıkları pankart delil gösterilerek haklarında 25 yıla varan hapis cezası istemiyle dava açılan Özgür Alkan ve Bahadır Söylemez'in ikinci duruşmaları saat 10.00'da Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Savcı yargılama konusu eylemle ilgili güncel bir yasa değişikliğinin söz konusunu olduğunu belirterek, mütalaasını bir sonraki celsede vereceğini söyledi. Bunun üzerine hakim davayı 24 Mayıs'a erteledi.
bianet'e konuşan Özgür Alkan yargılandıkları davayı komik olarak nitelendirdi. Alkan "Bu ülkede düşünce özgürlüğünün ne kadar kısıtlandığının bir göstergesi de bu davadır. Katiller hakkında dahi istenmeyen cezalar ben ve arkadaşım hakkında istenmektedir" diye konuştu.

Ne Olmuştu?

Ankara Üniversitesi öğrencileri Alkan ve Söylemez'in 13 Mart'ta Ankara'da TTB'nin düzenlediği mitingde taşıdığı pankartta 12 Eylül darbesinde idam edilen üç devrimcinin isimleri vardı: "İdamlar bizi yıldıramaz - Ethem Çoşkun, Seyit Konuk, Necati Vardar, 13 Mart Savaşçıları yaşıyor, Leninistler savaşıyor".

İddianamede, öğrencilerin, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (THKP-C) Kızıldere'de katledilen lideri Mahir Çayan ve arkadaşlarını anmak için 30 Mart'ta düzenlenen eylemde de "Kızıldere'de düşenler kavgamızda yaşıyor-Devrimci Öğrenci Birliği" pankartını astıkları öne sürülmüştü. Kaldıkları yurtlara baskın yapılarak gözaltına alınan öğrenciler 4 Mayıs'ta tutuklanmıştı.

Odalarındaki aramada ulaşılan ve "suç delili" olarak geçenler arasında şunlar var: Mart Kültür Sanat ve Düşünce Derneği'ne gitmek, derneğin kurucusu olmak; aynı derneğin dergisini bulundurmak; Tolstoy'un "Savaş ve Barış" kitabı, Deniz Gezmiş kartpostalları, Mahir Çayan kitapları, Deniz Gezmiş resimli takvim...

Kaynak: Bianet