9 Mart 2012 Cuma

Kadınlar Her Yerde Sokaklardaydı

8 Mart'ta Türkiye'nin birçok ilinde kadınlar sokaktaydı. Kimi ilde kadınlar diktikleri yastıklardan tırtıl oluşturarak "İpek Böceği Yürüyüşü" yaptı, kiminde belediye kadın odası açtı...

8 Mart'ta Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'nin her yerinde kadınlar sokaklardaydı.

Adana


Adana'da kadınlar meşaleli yürüyüşe çocuklarıyla katıldı. Ağızlarını siyah bantlarla kapayan lise öğrencileri yeni eğitim sistemine karşı sloganlar attı.

Antalya


Kadınlar, "Kadın Emeği İpek Böceği Yürüyüşü' için elleriyle süsledikleri ve üzerine sloganlar yazdıkları yastıkları birbirine ekleyerek, yaklaşık 200 metre uzunluğunda bir tırtıl oluşturdu.

Çanakkale



8 Mart etkinliklerine Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nde 25'i kadın 40 işçinin işten çıkarılması damgasını vurdu.

Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu, Çanakkale Kadın Kolektifi ve El-Der Kadın Danışma Merkezi Adliye önünde, kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve tecavüz olaylarının son bulmasını isteyen bir basın açıklaması yaptı.

Akşam ise Cumhuriyet Meydanı'nda bir miting yapıldı. İşten çıkarılan Sosyal-İş üyesi işçiler de, işten çıkarma haberinin ardından kalp krizi geçiren eşini kaybeden ÇOMÜ işçisi Arzu Sezek'le birlikte mitinge katıldı.

Diyarbakır


8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kadın sorunlarının ele alınacağı kadın odasını açtı.

Silvan'da düzenlenen etkinliklerde ise Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, görevli polislere kırmızı karanfil verdi. Uzatılan karanfili almak istemeyen bir kadın polise Zana, "Bugün kadınlar günü. Siz de bir kadınsınız" diyerek tekrar uzatınca, kadın polis bu kez karanfili aldı.

Hakkari

Hakkari KESK Şubeler Platformu ve Hakkari Belediyesi bünyesinde kurulan Binevş Kadın Danışma Merkezi öncülüğünde şehir merkezinde kadınlara gül ve karanfil dağıtıldı. Gece düzenlenen meşaleli yürüyüşe erkekler de destek verdi.

Basın açıklamasında hem evde hem işte çalışan kadınlara erken emeklilik, ev işçilerine zorunlu sağlık sigortası ve 50 yaşında koşulsuz emeklilik, kreş, yaşlıları, hastaları, engellileri kadın bakımına terk etmeyen sosyal olanaklar, eşit iş bölümü ve Kadın-Erkek Eşitlik Bakanlığı kurulması istendi.
Aile ve Sosyal Politikalar tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte ise kapıda bekleyen kadın polisler, etkinliğe katılan kadınlara çiçek verdi.

İstanbul Bakırköy


Anarşist kadınlar, kadın tutukluların durumuna dikkat çekmek için Bakırköy kadın kapalı cezaevi önünde çıplak ayaklı eylem yaptı. "Özgürlük" yazılı bir pankart açarak sloganlarla Bakırköy Cezaevi'ne yürüyen kadınlar, ellerinde mor ve siyah balonlar taşıdı.

İstanbul Esenyurt


Esenyurtta gece meşalelerle erkek egemenliğine, kapitalizme, kadın cinayetlerine, militarizme, ırkçılığa, şovenizme, yoksulluğa, savaşa, tacize, tecavüze karşı örgütlenme çağrısı yapan kadınlara yoldan geçenler alkış ve kornalarla destek verdi.

İzmir


Konak'taki Bahri Baba Parkında saat 18.00 sıralarında toplanan, aralarında Amargi, Üniversiteli Kadın Kollektifi, Siyah Pembe Üçgen, Kadın Emeği gibi grupların üyesi yaklaşık 200 kadın yürüyüş yaptı. Düdük çalarak alkışlarla gerçekleştirilen yürüyüş, Konak Meydanı'ndaki Belediye Sergi Alanı'nda son buldu.

Körfez çevresinde ise, kadınlar elele tutuşarak insan zinciri kurdu. CHP'li kadın ve erkeklerin yoğun katılımıyla gerçekleşen eylemde yapılan açıklamalarda 4+4+4 eğitim sistemi eleştirildi.

Van

İtfaiye Meydanı'nda düzenlenen 8 Mart mitingine Aysel Tuğluk ve Mülkiye Birtane ve Belediye Başkanı Bekir Kaya de katıldı. Kadınalrın ağırlıkta olduğu eyleme, erkekler de arka taraflardan destek verdi.

Kaynak: Bianet