13 Mart 2012 Salı

'İş cinayetlerine karşı mücadeleye'

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Esenyurt'ta 11 işçinin yanarak yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili "Esenyurt'ta ölen 11 işçinin tüm sorumlularının cezalandırılması ve yeni ölümleri durdurmak için var gücümüzle mücadele etmekten başka bir çözüm bulunmamaktadır" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, şantiyedeki yangında 11 işçinin yaşamını yitirmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, iş cinayetlerinin artarak devam ettiğini belitti.

ÇHD, "Bu korkutucu düzeye ulaşmış tablo karşısında bir kez daha bütün duyarlı kesimleri iş cinayetlerine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

'KAPİTALİSTLERİN KAR HIRSI'

Açıklamada, Adana Kozan'daki baraj felaketiyle birlikte son dönemde meydana gelen iş cinayetleri hatırlatılarak, "Hiçbir açıklamanın, hiçbir tespit raporunun gizleyemeyeceği gerçek ortadadır: Esenyurt'taki ölümlerin nedeni kapitalistlerin kar hırsı ve emek düşmanlığıdır. Tıpkı, Adana Kozan'da göz göre göre ölüme gönderilen ve cesetleri bile hala bulunamayan 10 işçinin ölüm nedeninin kar hırsı ve emek düşmanlığı olduğu gibi. Tıpkı, Afşin Elbistan Termik Santrali'nde, Zonguldak madenlerinde göçük altında kalan işçilerin ölümlerinin gerisinde aynı kar hırsı ve aynı emek düşmanlığının oluşu gibi..." denildi.

Açıklamada Türkiye'nin iş cinayetleri konusunda sabıkalı olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: "Davutpaşa, Ostim patlamaları hala hafızalardadır. Maden ocaklarında denetimsizlikten ve kar hırsından beslenen göçükler, kölelik koşullarının yaşandığı tersaneler bu ülkenin kanayan yarasıdır. Bursa'da kilit altında çalıştırıldıkları için yangından kaçamayıp ölen kadın işçiler, selde boğulan Pameks işçileri, her yaz yollarda telef edilen mevsimlik işçiler, hepsi bir arada düşünüldüğünde ortaya çıkan tablo açık bir kan denizidir. Bu işçilerin ölümlerinin sorumlularının burunları dahi kanamamaktadır. Çoğu kez yargı karşısına dahi çıkmaksızın işçilerin cesetlerini çiğneyerek sermayelerini büyütmeye devam edebilmektedirler. Ölenler ise geride bıraktıklarına derinleşen bir yoksulluk bırakmaktan gayri bir dikili ağacı bulunmayanlar oldu her zaman.Bu korkutucu düzeye ulaşmış tablo karşısında Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi olarak bir kez daha bütün duyarlı kesimleri iş cinayetlerine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz."

Kaynak: ETHA