9 Mart 2012 Cuma

İlk kadın haber ajansı kuruldu: JINHA

'Eril dili değiştirmek için...'

JINHA, Dünya'da bir ilk. Tüm çalışanları kadın olan JINHA, toplumdaki eril, egemen dili arındırma iddiasıyla yola çıktı. Kadınların yazdıkları haberler, kadın haber müdürleri tarafından eril dile dönüşmeden yayınlanacak. Farkındalık ve etkileşim yaratma hedefiyle yola çıktıklarını belirten Türkçe Haber Müdürü Peker, medyada ve onun aracılığıyla toplumda yaygın olan eril dili değiştirmek için yola çıktıklarını söyledi.


Muhabirinden, kameramanına, editöründen, teknikçisine kadar kadınların çalıştığı Jin Haber Ajansı (JINHA), 8 Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kuruluşunu deklare etti.

Virginia Woolf'un, "Ve yazıyoruz. Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz" sözünü şiar edinen ajans, medyadaki eril, erkek dilini değiştirme iddiasıyla yola çıktı.

Türkçe Haber Müdürü Hazal Peker ve Kürtçe Haber Müdürü Hangül Özbey'in bir yıllık çalışması sonucu ortaya çıkan JINHA, Türkçe, Kürtçe ve İngilizce haber yapacak. Yaşama dair her haberi, kadın bakış açısıyla dünya kamuoyuna duyuracak.

ETHA'ya konuşan JINHA Türkçe Haber Müdürü Hazal Peker, ajansın kuruluş amacını, ilkelerini ve hedeflerini anlattı.

HER ŞEYDE KADIN ELİ VE EMEĞİ OLACAK

Ajansın Kürtçe Haber Müdürü Hangül Özbey ile uzun bir çalışma ile ajansı kurduklarını belirten Peker, toplumdaki cinsiyetçi dilin arındırılmasında, cinsiyetçi dilin empoze edilmesinde medyanın çok etkili olduğunu kaydetti. Buna karşı alternatif oluşturmayı istediklerini söyleyen Peker, "Toplumdaki eril, egemen dili arındırabilmek için, medyanın güçlü bir araç olduğunu da düşünerek, kamera kullanım tekniğinden, fotoğraf çekiminde kadrajı belirlerken kullanacağımız tekniğe, haber yazımına kadar farklı, kadın bakış açısıyla ele alan bir haber ajansı kurmak istedik."

JINHA'nın toplumda bir farkındalık yaratacağını, diğer medya kuruluşlarının da bundan etkileneceğini düşüdüklerini ifade eden Peker, "Birçok şeyin çok hızlı olmasa da adım adım; sosyolojik kavramlardan tutalım kitle psikolojisini bir hedefe yönlendirmeye kadar değiştirebileceğimiz, en azından bir farkındalık yaratma iddiasıyla yola çıktık" dedi.

'FARKINDALIK YARATACAK...'

Peker, "Kameremanımızdan haber müdürümüze, muhabirimizden teknik servisimize kadar herkes kadın. Dolayısıyla kadın muhabirin yaptığı habere, kadın haber müdürü bakacak ve toplumsal cinsiyet eşitliği düşüncesiyle son noktayı koyacak. Haber, dili, eril dile dönüşmeden yayınlanacak. Bu anlamda bir farkındalık yaratacak" dedi.

'KADIN ODAKLI HABERCİLİK'

"Yarışma değil dayanışma"nın ilkelerinin temelini oluşturduğunu kaydeden Peker, JINHA'nın amaç ve ilkelerini şöyle anlattı: "Dünyadaki tüm varlıklara ve her varoluşa saygılı bir çerçevede ekolojik unsurları gözeten, doğa ve insanı kopmaz bir bağ içerisinde ele alan, özne nesne ayrımına karşı bakış eşitlikçi yaklaşan, kadın ve erkeği eşitleme çerçevesinde kendi haber kurgusunu yapan, tüketimi değil üretimi esas alan ve hep bu pencereden bakan bir habercilik anlayışımız var. Buna kadın odaklı habercilik diyoruz."

Türkçe Haber Müdürü Peker, JINHA'nın kadın haber ajansı olması bakımından dünyada bir ilk olduğunu söyledi, "Bu alanda çok sayıda gazeteci ve ajansın değerli çalışmaları oldu. Biz ajans olarak bir ilkiz ve devraldığımız mirasın sürdürücüsüyüz" dedi.

Kaynak: ETHA