9 Mart 2012 Cuma

İHD tutuklu kadınlar için Bakırköy'deydi

4 ağır hasta tutuklu kadın, Bakırköy Kadın Tutukevi'nde yaşama tutunma mücadelesi veriyor. İnsan hakları savunucuları, bugün sadece birkaç metre ötelerinde onlar için buluştu.


İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali ve sanatçı Pınar Sağ da destek verdi.

Açıklamada, Bakırköy Kadın Tutukevi'nde bulunan hasta tutuklular Fatma Tokmak, Hediye Aksoy, Serap Şimşek ve Yasemin Karadağ'ın durumuna dikkat çekildi.

'TECRİT SAĞLIĞA ZARARLI'

Cezaevi Komisyonu adına açıklama yapan Elif Akkaya, cezaevlerinde uygulanan tecrit nedeniyle tutukluların havasızlık, güneşsizlik, yasakların ve baskıların neden olduğu stresli ortam gibi sebeplerin tutukluların sağlıklarının bozulmasına neden olduğunu söyledi.

'HASTA TUTUKLULAR TEDAVİ OLAMIYOR'

Bakanlık açıklamalarına göre 416 ağır hasta tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu hatırlatan Akkaya, hasta tutukluların tedavi koşullarından yoksun olduğunu sözlerine ekledi.

Akkaya, hastaneye götürülen kadın tutukluların, ring araçlarında sevk edilmesine, askerlerin yanında soyunmaya zorlanmasına, kelepçeli tedavi dayatmasına tepki gösterdi.

'DEVLET SAMİMİ DEĞİL'

Kadına yönelik şiddetin arttığına, kriz koşullarında ilk önce kadınların işten çıkarıldığına dikkat çeken Akkaya, "Tüm bunların yaşandığı bir yerde, evet siz devlet yöneticileri, 8 Mart'ı kutlarken samimi değilsinizdir" diye konuştu.

Sanatçı Pınar Sağ, Hediye Aksoy, Yasemin Karadağ, Serap Şimşek'in durumlarına dair açıklama yaptı. Hasta tutuklu Fatma Tokmak'ın oğlu Azat Tokmak ise annesinin durumuna dikkat çekti.

KADIN HASTA TUTUKLULAR

Hediye Aksoy, ağır görme engelli ve kanser hastası, bir böbreği olmayan Yasemin Karadağ'ın diğer böbreği ise yüzde 18 oranının altında çalışıyor. Karadağ, aynı zamanda yüksek tansiyon hastası ve beyin kanaması riski taşırken; böbrek yetmezliğinden dolayı ciddi kemik problemlerine sahip.

Serap Şimşek, daha önce geçirdiği beyin kanaması sebebiyle kısmi felç geçirmiş, akli dengesi yerinde değil ve kanser hastası. Bağırsak kanseri ameliyatı olduğu için bağırsakları dışarıda. Adli Tıp Kurumu aksi yöndeki doktor raporlarına rağmen Şimşek'in cezaevinde kalması yönünde rapor verdi.

Fatma Tokmak ise 1996 yılında o zaman 2.5 yaşında olan oğluyla birlikte gözaltına alınmış ve hem kendisi hem oğlu gözaltında ağır işkenceye maruz kalmıştı. Tokmak, şimdi ağır kalp hastası.

Kaynak: ETHA