13 Mart 2012 Salı

HOPA DAVASI İKİNCİ DURUŞMA: Gazı Yeteri Kadar Kullanmışlar

31 Mayıs 2011 günü Hopa'da Lokumcu'nun öldürülmesini protesto etmek amacıyla, Ankara'da, yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle 28 öğrencinin yargılanmasında ikinci duruşma bugün görüldü.

Bugün (13 Mart) görülen ve zamanaşımından düşen Madımak Davası'nın hemen sonrasında Ankara'da Hopa olaylarını protesto eden öğrencilere açılan davanın ikinci celsesi görüldü. Dündar Örsdemir her iki davanın da mahkeme başkanıydı.

Duruşma salonuna yakalarında, Madımak'ta yakılan 35 aydının fotoğraflarıyla gelen öğrenciler, hakimin dava sonundaki uyarısına dek fotoğrafları yakalarında taşıdılar.

"Hazırlıklı gelsinler, sorularımız olacak

Müşteki sıfatıyla duruşma salonunda hazır bulunması gereken kolluk kuvveti görevlilerinin hiç birinin salona gelmemesi nedeniyle, avukatların taleplerine geçildi.

Avukat Ayhan Erdoğan, müştekilerin zorla getirilmesini talep ederken "Hazırlıklı gelsinler, sorularımız olacak" dedi. Ayrıca Erdoğan, Türkiye'de polis şiddetinin görüntülendiği videoları içeren bir CD'yi de mahkeme heyetine verdi.

Avukat Arzu Becerik TTB raporunun Metin Lokumcu'nun polis gazından etkilenerek öldüğünü tespit ettiğini söylerken, polisin biber gazını keyfi kullandığına işaret etti. Avukat Emre Altınok bilgi edinme hakkını kullanarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sordukları "Ne oranda, ne kadar biber gazı kullandınız?" sorusuna, emniyetin "Amirin belirlediği oranda, yeteri kadar" cevabını verdiğini söyledi.

Duruşmaya yarım saat ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından avukatların, beraat, görevsizlik ve delil olarak gösterilen kitapların iadesi taleplerini reddederek bir sonraki duruşmayı 19 Haziran 2012'ye erteledi.

Hopa Davası'nda altı ay tutukluluklarının ardından ilk duruşmasına çıkan 22 öğrenci tahliye olmuş, davanın 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizliğiyle sonuçlandırılmasına mahkeme heyeti ilk duruşmada da ret vermişti. 

Kaynak: Bianet