22 Mart 2012 Perşembe

Hasta tutsak Serap Şimşek Tahliye Edilmeli!

Müebbet hapis mahkumu Serap Şimşek cezaevinde önce felç geçirdi, sonra ileri derecede bağırsak kanseri oldu, sekiz aydır da hapishane revirinde elleri bağlı yatıyor.

Hasta mahkum Serap Şimşek, sekiz aydır Bakırköy L Tipi Cezaevi'nin revirinde.

Akli dengesini cezaevinde kaybeden ve felç geçiren Şimşek'in vücudunun sağ tarafı tutmuyor.

Bağırsak kanseri olan Şimşek'in geçirdiği son ameliyatta bağırsakları dışarıda bırakıldı. Şimdi revirde bağırsaklarına dokunmaması için elleri bağlı şekilde yatıyor. Yeniden ameliyat olmasına sağlığı elvermediği için bu durumuyla ilgili bir işlem yapılamıyor.

"Her şey yolunda" diyor

Şimşek, eşini öldürdüğü gerekçesiyle müebbet hapse mahkum oldu ve 2008'den beri cezaevinde.
Şimşek'i cezaevinde ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Tek istediğinin bir kuş olduğunu söyledi, ona bugün bir kuş yollayacağım" dedi.

Kendisine "Her şey yolunda" diyen Şimşek'in durumundan çok etkilendiğini söyleyen Ağbaba, şimdiye dek sadece adli mahkumların cezasını affeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve Adalet Bakanlığı'na konuyu ileteceğini açıkladı.

"34 yaşındaki Şimşek, sürekli olarak 15 yaşındaki oğlundan bahsediyor."

Hastane, hapishaneye geri yolladı

Ağbaba, Şimşek'in Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildiğini ancak hastanenin "Hapishanede tedavi olabilir" diyerek Şimşek'i geri çevirdiğini anlattı.

Şimşek'in bugün tekrar hastaneye götürüleceğini ifade eden Ağbaba, avukatı olmayan Şimşek'e yasal yardımda bulunulması ve Adli Tıp Kurumu'na rapor için başvuru yapılması için de girişimde bulunacağını ifade etti.

Ağbaba, şu anda kendisiyle revirdeki doktor ve hemşirenin ilgilendiğini söyledi.

Cezaevi hastalığı: Kanser

Cumhurbaşkanı Gül, 26 Ocak'ta "Adlî Tıp Kurumu'nca saptanan sürekli hastalık hali nedeniyle hükümlü Muhittin Taş, Kısmet Genç ve Erol Bozsüt'ün; sürekli hastalık ve sakatlık hali nedeniyle de hükümlü Hayati Ekinci'nin kalan cezalarını, Anayasa'nın 104'üncü maddesi uyarınca kaldırmıştı.
İnsan hakları savunucuları ve mahkum avukatları ise Gül'ün çifte standart uyguladığını, adli mahkumları affederken siyasi hükümlülere af kararı çıkarmadığını ifade etmişti.

Gül, son olarak, yine bir adli mahkum olan 73 yaşındaki Yakup Aygün'ün cezasını, 6 Mart'ta "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali nedeniyle" kaldırmıştı.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) raporuna göre, cezaevlerinde şu an ağır hasta durumda 211 tutuklu ve hükümlü var. İçlerinden 32'si "ölüm sınırında ağır hasta" olarak tanımlanıyor. Cezaevinde en sık rastlanan hastalıkların başında, Wernicke Korsakoff, kanser ve şizofreni geliyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) 2011 verilerine göre de geçen yıl cezaevlerinde 12 tutuklu ve hükümlü hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

Kaynak: Bianet