6 Mart 2012 Salı

"Ayağı Kayan" Polis Serbest, Savcı Karara İtiraz Etti

Asker firarisi olduğu gerekçesiyle on aylık hapis cezası alan ve cezaevine götürülürken kaçan Demirkaya'nın ölümüne neden olan polis memuru Murat S. serbest bırakıldı.

Aydın'da Mahir Zorbey Demirkaya'yı başından vurarak öldüren polis memuru Murat S. çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Demirkaya'nın, asker firarisi olduğu gerekçesiyle kesinleşmiş on ay hapis cezası vardı. 4 Mart Pazar akşamı tutuklanan Demirkaya, adliye çıkışında annesine sarılmak istediğini söylemiş ve annesine sarıldıktan sonra kaçmıştı.

Polisler Demirkaya'nın arkasından "dur" ihtarında bulunmuş ve havaya ateş açmıştı. Bu esnada Murat S. adlı polisin silahından çıkan kurşun Demirkaya'nın kafasına isabet etmiş ve Demirkaya hayatını kaybetmişti.

Polis memuru gözaltına alındıktan sonra yaptığı savunmada ayağının kayması sonucu Demirkaya'yı yanlışlıkla kafasından vurduğunu söylemişti.

Antalya'da 27 Ekim 2008'de Çağdaş Gemik'i ve İzmir'de 25 Kasım 2007'de Baran Tursun'u öldüren polisler de "dur" ihtarına uymadıkları için havaya ateş ettiklerini, o sırada ayaklarının kaydığını ve yanlışlıkla öldürdüklerini söylemişlerdi.

Savcıdan, "Ayağı Kayan" Polisin Serbest Kalmasına İtiraz

Polis tarafından öldürülen Demirkaya, bugün toprağa verildi. Törende konuşan Emniyet Müdürü, savcının, polis memurunun serbest bırakılmasına itiraz ettiğini söyledi.

Polis tarafından vurularak öldürülen Mahir Zorbey Demirkaya, bugün Aydın'da düzenlenen askeri törenle toprağa verildi.

Demirkaya, asker firarisi olduğu gerekçesiyle on ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezaevine götürüleceği sırasında kaçtığı gerekçesiyle polis memuru Murat S. tarafından kafasından vurularak öldürülmüştü.

Polis memuru, havaya ateş ederken ayağının kayması sonucu yanlışlıkla Demirkaya'yı öldürdüğünü söylemişti.

"Silah kullanması gerekmiyordu"

Demirkaya için Aydın Bey Camisi'nde öğlen namazının ardından askeri cenaze töreni düzenlendi. Törene, Demirkaya'nın ailesinin yanı sıra Aydın Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İbrahim Aydın, çok sayıda polis memuru ile askerler katıldı.

Vatan'ın haberine göre, aileye taziyede bulunan Aydın Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel ise teşkilat olarak çok üzüntülü olduklarını vurguladı.

"Savcımız tüm delilleri toplamıştır. Mahkeme neticesinde polis memurunun serbest kalması yargılanmayacak anlamına gelmiyor. Sabah görüştüğümüz nöbetçi savcımız, polis memurunun serbest bırakılmasına karşılık mahkemeye itiraz ettiğini ve değerlendirildiğini söyledi."

"Silah kullanılmasını gerektiren bir olay yok. Arkadaşımızın orada ciddi idari hatası gözüküyor. Silah kullanma yetkisi mevzuatla bellidir. Belki havaya ateş açabilirdi, ancak ağır cezalık bir suç yokken şahsın üzerine doğrultarak ateş etmiş."

"Yanlış anlaşılmasın diye İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep ettik. En kısa sürede gelecektir. Hem idari hem hukuki yönden olay soruşturuluyor. Örtbas edilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz."

"Arkadaşımıza görevden el çektirdik. Kolunda bir kırığı var, kovalama esnasında düşmesi neticesi bir kırık var. Nasıl olduğu konusunda, ateş ederken veya etmezken bu konuda yorum yapmam doğru olmaz."

Kaynak: Bianet