2 Ocak 2012 Pazartesi

Köylüler Ormanları Kestirmedi


Bursa'da Ömeraltı köyünde yaşayanlar, maden çıkarmak için ağaç kesmeye başlayan bir şirketi durdurmak için ormanda nöbet tuttu. Çevreci köylüler toplantı için gelen ÇED görevlilerini de protesto edip konuşturmadı.

Bursa'da haftalardır ağaç kestimi tartışması yaşanıyor. Ömeraltı Köyü yakınlarında bir krom işletmesi ormanlık bir alanda ayrıştırma tesisi kurmak istedi. Ama köylerine 2 kilometre mesafede bulunan ormanlık alanda ağaçların kesildiği haberini alan köy halkı bölgeye giderek ağaç kesimlerini engelledi.

Köylülerin beklenmedik çıkışı karşısında kısa bir süre kesime ara veren firma yetkilileri, ormanda nöbet tutan köylülerin cuma namazına gitmesinin ardından ağaçları kesmeye devam etti. Namazda oldukları saatte yaklaşık 40 çam ağacı kesildiğini öğrenen köylüler, daha sonraki haftalarda cuma namazlarını ormanda kıldı.

Köylüler şirket aleyhine idare mahkemesinde dava açtı. davada, kurulacak tesis için 'ÇED raporu' alınmadığı ortaya çıktı.

'ÇED raporu' için, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Yetkilileri ile firma görevlileri bilgilendirme toplantısı yapmak üzere dün jandarma kontrolünde köye geldi.

Ağaçları kestirmemeye kararlı olan köylüler yaklaşık 20 kişiden oluşan heyeti protesto etti. Pankartlar açan köy halkı heyeti konuşturmadı.

Kaynak: Haberlink