3 Ocak 2012 Salı

'Evren insanlığa karşı suçlardan yargılanmalı'

Avukat Ercan Kanar, Kenan Evren hakkında hazırlanan iddianamenin, sadece "anayasal düzeni bozmak" suçunu değil insanlığa karşı işlenen suçları da kapsaması gerektiğini belirtti.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin soruşturmanın tamamlanmasını değerlendiren hukuçular, soruşturmanın ayrıca darbe sonrası gerçekleşen insanlığa karşı suçları da kapsaması gerektiğini belirtti.

ETHA'ya konuşan Av. Ercan Kanar, iddianameyi incelemediğini ancak davanının "anayasal düzeni bozmak"tan değil, insanlığa karşı işlenen suçlardan açılması gerektiğini belirtti.

AKTAR: GEÇ AMA OLUMLU

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Mehmet Emin Aktar, darbenin üzerinden 30 yıl geçse de dava açılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Aktar, "Cumhuriyet savcısının yorumu zaman aşımı tartışmalarına bir set çekmiştir. Bizim de görüşümüze göre anayasa değişikliğinin kabulü ile zaman aşımı durmuştur. Diğer ikinci nokta ise insanlığa karşı suçlarla suçlanmaktadır. Bu sebeple zaten zaman aşımının geçerli olmaması gerekiyor" dedi.

'DARBE SONRASI SUÇLARA İLİŞKİN DAVA AÇILMALI'

Davanın "darbe yapmak" suçundan açıldığına dikkat çeken Aktar, "Meclisi kapatmak, siyasi partileri kapatmak suçlamasından yürüyen bir soruşturma var. Bu nedenle 146. maddenin suç tipine uygun bir madde olduğu söylenebilir. Darbe yapıldıktan sonra işlenen suçlar hakkında ayrıca bir soruşturma yürütülmesi ve dava açılması gerekiyor. Diyarbakır Cezaevi ya da Mamak Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili ayrı cezalandarma yoluna gidilmeli. Yargısız infazlar, işkencelerle ilgili bunun azmettiricisi olmak suçuyla, darbeyi yapanların yargılanması gerekiyor. Bunlar da temelde insanlığa karşı suçlar katagorisinde yer alır" diye konuştu.

Savcının adli kontrol uygulanması yönündeki yorumunu da değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Aktar, "Adli kontrol meselesine gelince tutuklama bir tedbirdir. Bu özenin yürüyen diğer dosyalar bakımından da gösterilmesi gerekiyor. Delilleri karartma şüphesi altında bulunmayan, kaçma şüphesi bulunmayan kişiler bakımından adli kontrol uygulaması gerekir" dedi.

Kaynak: ETHA