5 Ocak 2012 Perşembe

Dilovası'ndaki son ağaçlar da kesiliyor

Sanayiden kaynaklanan kirlilikle sık sık gündeme gelen Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'ndeki son ormanın kesilmeye başlanması, ilçe sakinlerini ayağa kaldırdı.

Sanayi kuruluşları ile her türlü yanıcı, patlayıcı, parlayıcı ve zehirli kimyasal maddelerin depolandığı tankların yerleşim birimi ile içiçe girdiği Dilovası'nda sorunlar bitmiyor. Geçen yıl, buradaki kirlilik ve kanser vakalarıyla ilgili inceleme sonuçlarını açıklayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası'nda annelerin sütünün yanı sıra bebeklerin kakasında da vücutta doğal olarak bulunmaması gereken ağır metaller tespit edildiğini açıklamıştı. Bilimadamı bu açıklaması nedeniyle yerel yöneticiler tarafından mahkemeye de verilmişti.

LİKİT DEPOLAMA TESİSİNE ÇEVİRECEKLER

Tartışmaların ve kirlilikle ilgili kavgaların bitmediği, geçen yıl Kurban Bayramı'nda da üzerine hala kaynağı belirlenemeyen beyaz yapışkan toz yağan Dilovası'nda şimdi yeni bir kavga başladı. Hemen yanından TEM yolu ve Dilovası Tüneli de geçen bölgede, ilçenin oksijen deposu olarak adlandırılan, 1976 yılında Orman Bakanlığı'nca ağaçlandırılan Adatepe Ormanı olarak bilinen çamlık alanı, burada faaliyet gösteren firmaların tank ve depolama alanı olarak kullanma hazırlığında olduğu, çamları kesmek için hazırlık yaptığı haberleri üzerine ilçe sakinleri ayağa kalktı.

VALİLİK DURDURDU

Bir firmanın, burada çok küçük bir araziyi satın aldığı, hem kendisine ait olan, hem de diğer alandaki çam ağaçlarını kesmek için işaretleme yaptırdığı anlaşılınca; Kocaeli Valiliği harekete geçerek kesimi durdurdu. Bu olayın duyulması üzerine çevre dernekleri de harekete geçti.

Dilovası Yeşil Alanları Koruma ve Kalkındırma Dernek Başkanı Ahmet Cebeci, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Adatepe Park ve Mesire alanını halka çok gören sanayiciler, şimdi de buradaki bir avuç ormanı nereden aldıklarını bilmediğimiz izinlerle çevre katliamı yaparak yok edip kimyasal depolama tesisi yapmak istiyorlar. Burası bir oksijen deposu. Yapmak istedikleri tehlikeli likit depolama tesisi ile ilçenin oksijen deposunu ortadan kaldırmak istiyorlar" dedi.

SANAYİ DÜŞMANI DEĞİLİZ

İlçede yaşayan insanların sanayici düşmanı olmadıklarını fakat yeşil alanın da katledilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Ahmet Cebeci söyle devam etti:

"Biz sanayiye düşmanı değiliz. Adatepe ormanlık alanı çevresinde bulunan dört firma kendi arazilerini genişletmek amacıyla burada yaşayan insanların temiz havadan mahrum etmek istiyorlar. Burası toplam 342 dönümlük orman arazisidir. Bizler burasının daha da ağaçlandırılmasını isterken, birileri gelip tamamen kesmek istiyor. Buraya devlet yeni ağaçlar diksin. Veya bizler dikelim. Kesinlikle bu ağaçların kesilmesine izin vermeyeceğiz."

6-7 YILLIK AĞAÇLARI KESİLMEK İÇİN İŞARETLENDİ

İlçede bir fidana bile ihtiyaç duyulurken 6-7 yıllık ağaçların kesilmek için işaretlendiğini iddia eden Dilovası Koruma Geliştirme Platformu üyesi Nizamettin Karadağ ise, "Bütün bilimsel raporlar Dilovası'nnın sanayiye doyduğunu gösteriyor. TBMM, TÜBİTAK raporu ve çevre çalıştayında bunun altı çizildi. Yeni kapasite artışları, yeni yeni likit depolama alanları yapılması prosedüre aykırı ve doğru değil. Dilovası çanağı basık bir yer. Malesef hava kirliliğini kaldırmıyor. Burada bir fidana bile ihtiyaç duyulurkan 6-7 yıllık ağaçların kesilip likit depolama alanlarının kurulması akıl mantık işi değil" diye konuştu.

2 B KAPSAMINA ALDIRMAK İSTİYORLAR

Semt sakinlerinden Hasan Karataş, da buradaki genç çamların kesim için mühürlendiğini bielirterek, "Bunlar kesilince bu bölge orman vasfını yitirecek. Ondan sonra 2-B kapsamına geçirip buraya tesis kuracaklar. Kesinlikle de bu bölgeye depolama tesisi kurdurtmayız. Çünkü burası ormandır. 1976 yılında Orman Bakanlığı tarafından ağaçlandırıldı ve devletimiz buraya para harcadı. Bugüne kadar da bu ormanlık alanı biz koruduk ve bundan sonra da korumaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: Ntvmsnbc