17 Ocak 2012 Salı

"Derdimiz Tazminat Değil, Sorumluların Yargılanması"

Uludere katliamında iki kardeşiyle oğlunu kaybeden Mehmet Encü, "Tazminatla ilgili bir şey konuşmadık, şu an para düşünecek halimiz yok. önce sorumlular yargı önüne çıkarılsın" dedi.

Hava saldırısıyla 34 kişinin öldürüldüğü Uludere katliamında oğlunu ve iki kardeşini kaybeden Mehmet Encü, "Önceliğimiz tazminat değil, sorumluların bulunup yargı önüne çıkarılması" dedi.

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu ve Gülyazı köylerinden, 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık'ta öldürülmüştü.

Hükümet, kaçaktan dönen köylülerin "örgüt üyesi sanılarak öldürüldüğünü" açıklarken, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Savcılık, olaydan önce bölgede çekilmiş olan dört saatlik Heron (insansız hava aracı) görüntüsünü Genelkurmay Başkanlığı'ndan istedi. Ancak görüntüler hala gönderilmedi.

Başbakan Yardımcı Bülent Arınç, dün yaptığı açıklamada, ölenlerin birinci derecede yakınlarına kanun uyarınca tazminat verileceğini söyledi ve "Eğer kanundaki limitlere bağlı kalınsa, bunun bir de AİHM boyutu veya adli yargıda bunun daha üstünde bir tazminat isteme talepleri de olabilir."

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da "tazminatın ölenlerin yakınlarıyla görüşülerek belirleneceğini" söylemişti. Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamındaki tazminatlarda üst sınır 22,5 bin lira.

Arınç'ın açıklamasıyla ilgili bianet'e konuşan Ortasu köyünden Mehmet Encü, "AİHM'e gidebiliriz ama tazminat için değil, sorumluların ortaya çıkarılması için..." dedi.

"Çocuklarınızı siz mi gönderdiniz?"

Bombardımanda iki kardeşi ile oğlunu kaybeden Encü, "Sorumluların yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Belki böylece biraz olsun rahatlarız... Tazminatla ilgili bir konu gündemimizde yok, önce katillerin ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz. Şu an para düşünecek halimiz yok" dedi.

Bugün Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'ndan soruşturmayı yöneten görevlilere ifade verdiğini söyleyen Encü, kendilerine "Oğlunuzu, kardeşinizi neden kaçakçılık yapmaya gönderdiniz?" diye sorulduğunu söyledi.

"Kimi okul parasını çıkarmak için, kimi kendine bilgisayar parası biriktirmek için oradaydı. Köylülerin çoğunun tek geçim kaynağı bu. Ailesini geçindirmek için onca yola gidiyor insanlar. Zaten kazandıkları 50 lira..."

"Heron görüntüleri neden verilmiyor?"

Encü, savcıya da "Bunu kim yapmışsa ortaya çıkarın" dediklerini söyledi ve "Neden dört saatlik Heron görüntüleri size verilmiyor, medyaya verilmiyor" diye sorduğunu ifade etti.

Köyden 31 kişinin ifadesinin alındığını söyleyen Encü, bombardımanda görev alan askerlerin de ifadesinin alınması gerektiğini düşünüyor.

Ortasu Köyü Muhtarı Haşim Encü de köylülerin tazminatla ilgili bir girişimi olmadığını, zaten köyde tazminat da konuşulmadığını söyledi ve ekledi: "Önce soruşturma tamamlansın, failler bulunup yargı önüne çıkarılsın" dedi.

Kaynak: Bianet