9 Ocak 2012 Pazartesi

Çevreciler geldi, ÇED toplantısı iptal edildi


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali A.Ş'nin Rus yetkililerinin katılımıyla Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı, Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyelerinin Büyükeceli beldesine gelmesi nedeniyle ertelendi.

Mersin- Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesindeki Akkuyu mevkisinde Türkiye’nin ilk nükleer santralini kurmak üzere AKP hükümetinden izin alan Rus sermayeli Akkuyu Nükleer Güç Santrali A.Ş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “yöre halkını ikna edin” şartı üzerine önceki gün Büyükeceli beldesinde bir halk toplantısı düzenledi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri de toplantı için beldeye gitti ve toplantının yapılacağı düğün salonu önünde bekledi. Ancak ÇED toplantısı yapılacağını duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri toplantıyı başlatmadı. Bunun üzerine Rus nükleer mühendislerinin kaldığı otelin önüne giden platform üyeleri burada bir açıklama yaparak tepkilerini dile getirdiler.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabah Aslan, "Amacımız toplantıya katılmak ve burada santralin Türkiye için teknik bir ihtiyaç değil siyasi bir tercih olduğunu, nükleer santralin ranta dayalı olduğunu, çevreye ve halk sağlığına zarar vereceğini anlatmaktı. Ancak bizim geldiğimizi haber alan yetkililer, önceden yöre halkına çağrıda bulundukları halde toplantıyı ertelediler” dedi.

Nükleer için resmi başvuru yok!

Sabahat Aslan, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmanın 6. maddesi uyarınca Rus sermayeli NGS A.Ş’ye inşaatın başlaması için gerekli tüm belgeler, izinler, lisanslar, rızalar ve onayları almak için’ verilen sürenin 13 Aralık’ta dolduğunu kaydetti. Aslan, “Nükleer Güç Santrali A.Ş’nin, kendisine tanınan süre içinde ÇED sürecini başlatamadığını görüyoruz. Santral antidemokratik bir dayatmayla, hukuksuz şekilde inşa edilmek isteniyor” diye konuştu.

Abidin Yağmur / Cumhuriyet
Kaynak: Haberlink