4 Kasım 2011 Cuma

Karakolda inanılmaz 'intihar' ve yine cezasızlık!

Bali çektiği gerekçesiyle gözaltına alınarak götürüldüğü karakolda bot bağcığıyla kendini astığı iddia edilen Osman Aslı'yla ilgili davada, polis memuru M.G.'ye "basit görevi ihmal" suçundan 6 bin lira ceza verildi

Gözaltına alındığı karakolda kamera olmayan tek odada tutulan ve ayakkabı bağcığıyla intihar ettiği öne sürülen Osman Aslı davasında bir polise "basit görevi ihmal" suçundan 6 bin lira para cezası almasına ailesi tepki gösterdi.

Zonguldak'ta 2009'da acemilik dönemini tamamlayan asker Osman Aslı (20), dağıtım izni için İstanbul Avcılar'da ailesinin yanına geldi. Fakat, sokakta yürürken kimlik kontrolüne takıldı ve "bali çektiği, elinde de açılmamış iki kutu bali olduğu" iddiasıyla gözaltına alınan Aslı, götürüldüğü Firuzköy Karakolu'nda yaşamını yitirdi. İddiaya göre, botunun bağcığıyla kendini kalorifer borusuna asmıştı. Karakolda görevli 6 polis, ilk ifadelerinde, nezarethane anahtarını bulamadıkları için, Aslı'yı içinde kamera olmayan Avukatlar Odası'na koyduklarını söyledi. Ancak nezarethanelerde başka şüpheliler bulunuyordu. Polis M.G. daha sonra anahtarı panoya astığını belirtti. Ancak kamera görüntülerin yalanladığı polisler son olarak Aslı'yı gözaltına almadıklarını, inzibatlar gelene kadar Avukatlar Odası'nda bekletildiğini söyledi.

SESLER DUYULMAMIŞ

Savcılık soruşturmasında, Aslı'nın kendini astığı kalorifer yan demirinin kopuk olduğu ve dokunulunca ses yaptığı tespit edildi. Ancak polisler ses duymadıklarını söyledi. Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda ise bali çektiği iddia edilen Aslı'nın kanında ve idrarında uyuşturucu maddeye rastlanmadığı, asılma sonucu öldüğü ve vücudunda darp izleri olduğu belirtildi. Nezarethaneyi erken terk ettiği için hakkında dava açılan tek polis olan M.G., dün Küçükçekmece 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde, "basit görevi ihmal" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıktı. Aslı ailesinin avukatı Bülent Akbay, ne karakola giriş görüntülerinde, ne Aslı'nın ne de polislerin elinde bali kutusu olmadığını belirterek, "Ortada şüpheli bir ölüm var. Osman'ın suratında morluklar saptandı. Ne tesadüf Osman kamerasız tek oda da intihar ediyor. Olayın bu kadar basite indirgenmemesi lazım" dedi.

TEMYİZE GİDECEKLER

Mahkeme, M.G.'ye 10 ay hapis cezası verdi. Ceza, günlüğü 20 liradan 6 bin lira para cezasına çevrildi. Ailenin diğer avukatı Cüneyt Acer, kararı temyiz edeceklerini belirterek, diğer polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Baba İsmet Aslı ise "Yasaya göre gözaltına alınan şüphelinin kemeri, ayakkabı bağcıkları ve üzerindeki bozuk paralar alınmalı. Tutanaktaki imza oğluma ait değil. Oğlumun bir bot bağcığıyla intihar ettiğine inanmıyorum. Taşımaz o bağcık. Oğlumun karakolda dövüldüğünü de düşünüyorum" dedi. 

Kaynak: Sabah