3 Kasım 2011 Perşembe

'Tecavüz insanlık suçudur, tecavüzcüyü korumak da'

BDP Kadın Meclisi, N.Ç. davasındaki Yargıtay yorumuna tepki gösterdi, "N.Ç. davasında hukuk tecavüze uğradı" dedi.

BDP Kadın Meclisi yazılı bir açıklama yaparak, N.Ç. davasındaki Yargıtay yorumuna tepki gösterdi.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin, yerel mahkemenin “N.Ç’nin sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu” yönündeki kararını onadığı hatırlatılan açıklamada, "Mahkemenin adil olmayan, vicdanları yaralayan bu kararı toplumda adeta infial yaratmıştır" denildi.

Yargıtay kararıyla yasalardaki, "18 yaşından küçük olan herkes çocuktur" ibaresinin çiğnendiği belirtilen açıklamada, "Bu ulusal hukukta da uluslararası hukukta da böyledir. BM Uluslararası Çocuk Hakları Bildirgesi'ne göre de çocuklar her türlü şiddetten korunmalıdır hükmünü içerir" denildi.

AKP Hükümetinin 9 yıllık dönemde kadına yönelik şiddeti meşrulaştırdığına dikkat çeken BDP Kadın Meclisi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "AKP iktidarının zihniyeti kadınları ve ötekileri bastırma, yok sayma, asimilasyon, farklı etnik kökenlere karşı tahammülsüzlük yaşamın her noktasında kendini göstermektedir. İktidar yargı gücünü de arkasına alarak kadına yönelik her türlü şiddeti sonlandırmak yerine meşrulaştırmayı uygun görmüştür. Tecavüzcü erkekleri koruma yoluna gitmiştir. Ceza indirimleri de dahil olmak üzere erkek egemen sistem kadınlar üzerinde baskı aracı oluşturmak için hiç durmadan çalışmaktadır. En son partimize dönük siyasi soykırım operasyonlarında tutuklanan kadınların sayısı düşünüldüğünde de iktidarın kadınlardan nasıl korktuğu açıkça görülecektir."

Verilen kararla tecavüzcülerin korunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bununla birlikte failler daha çok devletin kamu görevlileri, bürokratlar, askerler, korucular olduğundan yargı erkinin koruması da daha görünür olmuştur" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada son olarak şunlar söylendi: "Tecavüz insanlık suçudur, tecavüzcüyü korumak da. BDP kadın meclisi olarak bu baskılar karşısında daha duyarlı olmaya, mücadelemizi daha fazla yükseltmeye çağırıyoruz."

Kaynak: ETHA