1 Şubat 2012 Çarşamba

"Yamuk"u Öldüren Günaydın İçin Karar 12 Mart'ta

Bornova'da Yamuk adlı kediyi tekmeleyerek öldüren üniversite öğrencisi Günaydın'ın yargılandığı davada sonuç 12 Mart'ta görülecek son duruşmaya kaldı. Günaydın'ın hayvanlara acı çektirmeye devam ettiği iddia ediliyor. 


İzmir Bornova'da 8 Ekim 2010'da Yamuk adlı kediyi tekmeleyerek öldüren Ege Üniversitesi öğrencisi Ufuk Günaydın'ın yargılanmasına bugün devam edildi.

İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 151/1 maddesi uyarınca "mala zarar vermek" suçlamasıyla dört aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan sanık Günaydın katılmadı. 

Mahkeme delillerin toplanması ve dosyanın incelenmesi için duruşmayı 12 Mart'a erteledi.

"Hayvanlara zarar vermeye devam ediyor"

Dava süreciyle ilgili bianet'e açıklama yapan İzmir Barosu hayvan haklarından sorumlu yönetim kurulu üyesi Halil Dönmez, sanığın suçunu dolaylı olsa da itiraf ettiğini söyledi.

Sanığın olay günü çok sarhoş olduğunu, o an ne yaptığını bilmediğini ve ne yaptığını ertesi gün televizyon ve gazetelerden öğrendiğini söylediğini belirten Avukat Dönmez, sanığın pişmanlık duymamasına dikkat çekti.

Ufuk Günaydın'a verilecek muhtemel cezanın ertelenmemesi ve kararın açıklanmasının geri bırakılmaması için talepte bulunacaklarını söyleyen Dönmez, kararın 12 Mart'ta açıklanacağını ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti:

"Sanık hala hayvanlara zarar vermeye devam ediyor. Mahkemede tanıklık yapan kişiler Ufuk Günaydın'ın evinin etrafında pitbull köpekle gezip başka kedi ve köpeklere zarar verdiğini iddia ediyorlar."

"Kedi eşya değildir"

Sahipli hayvana yapılan eziyet ve kötü muamelenin özel mala müdahale kapsamında cezalandırıldığını, sahipsiz hayvana yapılan kötü muamelenin ise Kabahatler Kanunu çerçevesinde sadece para cezası ile cezalandırıldığını söyleyen Dönmez, bu durumu yasalarda bir eksiklik olarak değerlendirdi.

Yamuk'un sahipli olduğunu ve sahibi Hüsnü Arda Baran'ın kedinin kendisine ait olduğunu sağlık raporları ve veteriner kayıtlarıyla ispatlamak zorunda kaldığını söyleyen Dönmez, kedinin sahipsiz olması durumunda sanığın mahkemeye bile çıkmadan para cezası ile kurtulacağını söyledi.

Dönmez, yasadaki bu düzenlemeyi eleştirerek kedinin bir can olduğunu ve canın telafisinin olamayacağını dolayısıyla bir eşya gibi değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi ve ekledi:

"Hayvana eziyet ve kötü muamelenin 5199 sayılı Kabahatler Kanunu'ndan çıkarılıp TCK'de hayvanlara karşı eziyet ve kötü muamelenin ayrı bir suç olarak değerlendirilmesini istiyoruz."

Kaynak: Bianet