1 Şubat 2012 Çarşamba

Marmara'da insan hakları ihlalleri arttı

İHD, 2011 Marmara Bölgesi hak ihlalleri raporunu açıkladı. Bir önceki yıllara göre hak ihlallerinde büyük artış yaşandı. İHD, bu artışın nedeninin TMY, PVSK, hükümet ve yargı dokunulmazlığı olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Marmara Bölgesi'nde yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Şube binasında basın toplantısı düzenleyen İHD İstanbul Şubesi Başkanı Abdülbaki Boğa, “2011 yılında da insan hakları ve evrensel hukuk standartlarının yaşamımızın çok uzağında durduğunu belirtmek zorundayız” dedi.

“İhlallerin asıl kaynağı olan devlet, hak ihlali üreten militarist, tekçi yapısını değiştirmeye karşı direnmeye devam etmektedir” diyen Boğa, “2011 yılı Marmara Bölgesi insan hakları ihlali raporu bir kez daha, insan hakları mücadelesinin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. 2011 yılında ihlaller yoğunca yaşandı, yaşama hakkından eğitim ve sağlık hakkına, çalışma hakkından barınma hakkına, barış hakkından cinsel yönelim özgürlüğüne, örgütlenme hakkından inanç ve düşünce özgürlüğü hakkına kadar, en temel insani haklar ihlal edilmiştir” şeklinde konuştu.

Boğa, “Yaşadığımız coğrafyada ve özellikle Kürt coğrafyasında yaşanan çatışmalı ortam nedeni ile yoğun insan hakları ihlalleri yaşanmaya devam etmektedir. Bu çatışmaların yansımalarını Marmara Bölgesi'nde de yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. İHD Şube Başkanı, “2011 yılında gözaltı, gözaltı yerleri dışında ve toplumsal olaylarda işkence ve kötü muamelenin en üst düzeyde uygulanışına tanıklık ettik. Çünkü ulaştığımız işkence vakaları bir önceki yıllara göre % 200'lere varan oranda artış göstermiştir. Özellikle toplumsal olaylarda polis araçlarında, tenha yerlerde ve gözaltına alınma işlemleri sırasında vatandaşların kolluk güçleri tarafından darp edilmesi, eşkencenin karakollardan sokağa taştığının göstergesidir” dedi. Boğa, polis şiddeti ve işkencenin artmasını Terörle Mücadele Yasası, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu ile verilen yetkilere, hükümet ve yargı dokunulmazlıklarına bağladı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE ARTIŞ

İHD İstanbul Şubesi Abdülbaki Boğa tarafından açıklanan rapora göre 2011 yılında Marmara Bölgesi'nde yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“Dur” ihtarına uymadıkları gerekçesiyle kolluk kuvvetleri tarafından 4 kişi yargısız infaz edildi. Cezaevlerinde 4, gözaltında ise 2 kişi yaşamlarını yitirdi. Saldırıya uğrayan siyasi parti, sendika, dernek yöneticisi, gazeteci, öğrenci, yerel yönetici ve işçilerden 1 kişi yaşamını yitirdi, 37'si ise yaralandı. Marmara Bölgesi'nde 30 kadın, 2011 yılında uğradığı şiddet sonucu yaşamını yitirdi, 3'ü ise yaralandı, 4 kadının intihar ettiği açıklandı. Yine ev içi şiddete uğrayan 17 kadın yaşamını yitirirken, 60 kadın yaralama ve şiddete maruz kaldı, 33 kadın tecavüze uğradı.

2011 yılında Marmara Bölgesi'nde 1730 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 422'si tutuklandı. 101 kişi gözaltında işkence ve kötü muamele gördüğünü bildirirken, gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muameleye uğrayanların sayısı 112 oldu. Geçtiğimiz yıl, 13 göçmen yaşamını yitirdi, 9'u da yaralandı.

CEZAEVLERİNDE İHLALLER BİTMİYOR

İHD raporuna göre cezaevlerinde de hak ihlalleri devam etti. 142 kişi, cezaevlerinde işkence ve kötü muamele gördüğünü açıkladı. 140 tutuklu iletişim ve haberleşme hakkının engellendiğini, 49 tutuklu tedavilerinin yapılmadığını ve tedavi haklarının keyfi gerekçelerle engellendiğini, 15 tutukl, zorla sürgüne sevk edildiğini, 25 tutuklu disiplin cezalarına maruz kaldığını beyan etti.

18 kişi kolluk güçleri tarafından tehdit edildi, 397 kişi ise toplumsal gösterilerde dövüldü ve yaralandı. 7 kişi okulda şiddete maruz kalırken, 41 kişi de özel güvenlik görevlilerinin şiddetine uğradı.

BASIN YAYIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİTTE İLK SIRADA

Marmara Bölgesi'nde 2011 yılında 1 yürüyüş, 3 basın açıklaması, 1 panal ve 1 imza standı yasaklandı. 45 TV kanalı ve 3 radyo istasyonu uyarı cezası aldı, 2 TV kanalı toplam 3 kez program durdurma cezası aldı. 8 kitap toplatıldı, 1 kitap yasaklandı. 6 dergi 8 kez toplatıldı, 4 dergiye 120 gün yayın durdurma cezası verildi, 1 dergi kapatıldı. 4 gazete 5 kez yayın durdurma cezası aldı, 6 gazete toplam 195 gün süreyle kapatıldı. Bu arada 2 gazete merkezi, 3 gazete ofisi, 3 TV merkezi, 1 yayın evi, 9 huhuk bürosu, 2 dergi bürosu, 2 haber ajansı, 2 matbaa polis tarafından basıldı. 6320 web sitesi de yasaklandı veya engellendi.

İHD'ye ulaşan bilgiler ve şube tarafından yapılan araştırmalara göre 79 öğrenciye üniversitelerin disiplin kurulları tarafından soruşturma açıldı. Sendikalı oldukları için 1041 kişi işten atıldı, 38 işçi sürgün edildi. Gerekli tedbirlerin olınmamasından dolayı 76 işçi yaşamını yitirdi, 363 işçi de yaralandı.

2011, 2010'U ARATTI

İnsan Hakları Derneği'nin Marmara Bölgesi'ne ilişkin hak ihlalleri raporunun en dikkat çeken yanlarından birisi, 2011 ile bir önceki yıl arasındaki karşılaştırma oldu. Rapora göre ihlaller, bir önceki yıla göre büyük bir artış gösterdi. 2010'da yargısız infaz sayısı 16 iken, bu sayı bir yıl sonra 14'e düştü. Kadın cinayetleri ise 167dan 65'e fırladı. İşkence ve kötü muamele ise 560'tan 818'e, gözaltına alınanlar 944'ten 1730'a, tutuklananlar 99'dan 422'ye fırladı. Toplanan ve yasaklanan yayın sayısı 10'dan 81'e, baskına uğrayan kurum sayısı ise 11'den 22'ye, erişimi yasaklana web sitesi de 1511'den 6320 oldu.

Kaynak: ETHA