9 Şubat 2012 Perşembe

Uludere'de öldürülen köylüler PKK/KCK'liymiş!

Çorlu Emniyeti Uludere'de katledilen köylüleri ananlara savcılık talimatıyla soruşturma açtı, ölen köylüleri KCK/PKK operasyonlarında ölen kişiler ilan etti.

Uludere'de F 16 uçaklarıyla yapılan bombalama sonucu katledilen 34 kişi için, saldırı sonrası Tekirdağ-Çorlu'da yapılan basın açıklaması nedeniyle, eylemden yaklaşık 40 gün sonra Çorlu Cumhuriyet savcılığının talimatıyla soruşturma açıldı.

Uludere saldırısından iki gün sonra Çorlu Halkların Demokratik Kongresi, TKP, BDSP, Gençlik Muhalefeti, Halk Cephesi'nin katıldığı eylemle ilgili olarak 40 gün sonra 31 kişi hakkında 2911 sayılı kanuna muhalefet etmekten soruşturma başlatıldı. Soruşturma açılanlar arasında HDK daimi meclis üyesi, BDP PM üyesi, BDP Tekirdağ İl, Çorlu, Çerkezköy ilçe başkanları, EMEK partisi Çorlu ilçe başkanı, ESP Çorlu ilçe başkanı, TKP Çorlu örgütü üyeleri, Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri, BDSP üyeleri, Gençlik muhalefeti üyeleri ve HDK üyeleri bulunuyor. Soruşturmaya gerekçe olarak Çorlu Cumhuriyet meydanındaki eyleme toplu olarak gelinmesi ve trafiğe kapalı ve yaklaşık 20 metre olan mesafede yapılan yürüyüş ve sloganlar gerekçe gösterildi. Bu toplu gelişi kayda alamayan Çorlu Emniyeti, rastgele ve keyfi bir biçimde yürüyüşte yer almayan fakat meydandaki eyleme katılanlar hakkında da yürüyüşe katılmaktan dolayı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda Çorlu Cumhuriyet savcılığının dava açıp açmayacağına karar verilecek.

Açılan soruşturma için emniyete çağrılarak haklarındaki 'suçlamalara' yanıt verilmesi istenenlere yöneltilen soru, tepki çekti. Emniyet tarafından sorulan soruya göre "Şırnak ili Uludere ilçesinde yürütülen KCK/PKK operasyonu sonucu hayatını kaybeden kişiler için yapılan eyleme ve yürüyüşe katılıp slogan attınız mı" suçlaması yöneltildi. Yöneltilen soru karşısında ifade veren kişiler itirazlarını yazılı olarak ifadeye geçirdiler. Yaşanan saldırının emniyetin ifade ettiği gibi KCK/PKK operasyonu olmadığı, ölenlerin sivil yurttaşlar olduğu ve devletin dahi olayın bir hata olduğunu kabul ettiği açıkken, emniyet tarafından hayatını kaybeden insanların suçlanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Aynı zamanda sorulan bu soruyla katliamı protesto edenler bilinçli olarak "terörizmi övme" kapsamına alınması yönünde gayret gösteriliyor.

Soruşturma kapsamında ifade verme işlemleri sürerken, katliamı protesto edenlere soruşturma açılması ve katliama uğrayan sivil yurttaşları suçlayan ifadeler için Çorlu HDK bileşenleri ve basın açıklamasına katılan diğer parti ve güçler, durumu protesto edeceklerini duyurdu.

Kaynak: ETHA