15 Şubat 2012 Çarşamba

'Şiddetinizle barışmıyoruz'

Denizli Kadın Emeği Kolektifi, "Şiddetinizle 14 Şubat'ta barışmıyoruz" dedi.

Denizli Kadın Emeği Kolektifi, Delikliçınar Meydanı'nda yaptığı eylemde, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde erkek şiddetine karşı eylem yaptı.

"14 Şubat'ın süslü hediyeleri, unutturamaz binlerce cinayeti", "Şiddetinizle 14 Şubat'ta barışmıyoruz" yazılı pankartların taşındığı eylemde, erkek şiddetine tepki gösterildi.

Eylemde konuşan Esen Samsun, "Sevgililer Günü'nde sevgi, aşk ve trilyonlarca liralık hediyelik eşya pazarlanıyor. Kadınların da bu pazarlamadan mutluluk duyması bekleniyor. Biz kadınlar sevgi ve aşkı biliyoruz. Aşk ve sevgiden önce adalet istiyoruz. Aşk ve sevgi bizim dünyamız değil, erkeklerin dünyası. Bugün bizlere verilen bir çiçek, erkeklerin ölüm makinası olmasının önüne geçmez" dedi.

'Erkek sevgisi kadınları öldürüyor'

Adana Kadın Platformu ise 'erkek sevgisi günde 5 kadın öldürüyor' sloganıyla 5 Ocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na yürüyüş düzenledi.

Adana Kadın Platformu bileşenlerinin, erkek şiddetine yönelik yürüyüşünü polis engellemek istedi. Yürüyüşe devam eden kadınlara polis bir kez de Çakmak Caddesi üzerinde engel olmaya çalıştı. Yolun trafiğe kapattılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen polise rağmen kadınlar yürüyüşlerini kararlılıkla sürdürdü.

Yürüyüşün ardından İnönü Parkı'nda sinevizyon gösterimi yapıldı. Adana Kadın Platformu adına açıklama yapan Avukat Sevil Aracı, "Türkiye'nin her yerinde, her yaş, meslek ve statüden erkeklerin, kadınlara fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet uyguladığını yakınlarımızdan, kapı komşumuzdan, kendimizden biliyorken 'sevgililer günü'nü olağan bir biçimde kutlayabilir miyiz" diye sordu.

Sevgi ile isimlendirilen 14 Şubat'ta dahi kadınların tacize-tecavüze uğradığı, öldürülmeye devam ettiğini kaydeden Aracı, "İstatistiklere göre devlet koruma için kendisine başvuran kadınların yüzde 73'ünü koruyamıyor. Sözde kadınları koruyacak yasal düzenlemeler yapılacağı söylenirken, yasa tasarıları kadın örgütlerinin taleplerine kulak tıkayarak hazırlanıyor" dedi.

Aracı, "Öldüren sevgi istemiyoruz! Şiddetinizle barışmayacağız! Erkek şiddetine karşı susmayacağız, sesimizi birlikte yükselteceğiz" diye konuştu.

Eylemde sık sık "Yaşasın kadın dayanışması", "Öldüren sevgi istemiyoruz, "Kadınlar artık susmayacaklar", "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganları atıldı.

Kaynak: ETHA