15 Şubat 2012 Çarşamba

Dink Ailesinden Kamu Görevlilerine Dava Talebi

17 Ocak'ta kapatılan Hrant Dink davasının ardından, Dink ailesinin avukatları cinayetle ilgisi bulunan kamu görevlilerinin yargılanması için başsavcılığa dilekçe verdi.


Dink ailesinin avukatları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ek dilekçe vererek, Hrant Dink cinayetiyle ilgili olduğu iddia edilen kamu görevlilerinin yargılanmasını talep etti.

Dilekçede Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink ve çocukları Delal, Arat ile Sera Dink "şikayetçiler" olarak yer aldı.

Agos gazetesinin haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verilen ek dilekçede, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin Hrant Dink cinayetindeki sorumluluklarını hatırlatıldı.

Kamu görevlilerinin, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 83. maddesindeki "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" dahil suç işlediklerini bildirerek, haklarında soruşturma yürütülmesi için kamu davası açılmasına karar verilmesi talep edildi.

Muammer Güler, Celalettin Cerrah, Ramazan Akyürek, Engin Dinç, Muhittin Zenit, Ali Öz, Ergun Güngör, Ahmet İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Özkan, Özcan Özkan, Reşat Altay, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Mehmet Ayhan, Metin Yıldız, Hüseyin Yılmaz, Gazi Günay, Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz'ın yargılanması talep ediliyor.

Ayrıca bu şüphelilerin yanı sıra, Hrant Dink cinayetinden haberdar olan, görevi ve konumu gereği cinayeti önleme yükümlülüğü bulunan, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, Trabzon ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin de yargı önüne çıkması isteniyor.

"Trabzon emniyeti örgütü gizledi"

Dink ailesi avukatlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçede, eksik soruşturma yapıldığının savcı Hikmet Usta tarafından da kabul edildiğine dikkat çekilerek, etkili bir soruşturma yapılarak Hrant Dink cinayetinden haberdar olup görevi gereği bu cinayeti önleme yükümlülüğü olan kamu görevlilerinin cinayetteki rollerinin, sorumluluklarının tespit edilmesi ve davalar açılması talep edildi.

Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin telefon iletişim kayıtlarını imha ederek örgütlü yapıyı ve cinayetteki sorumluluklarını gizlediklerine dikkat çekilen dilekçede, Erhan Tuncel'in müebbet hapis cezası alması gerektiği ve Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında dava açılması için harekete geçilmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak: Bianet