2 Şubat 2012 Perşembe

Savranoğlu hakkında suç duyurusu

Deri-İş Sendikası, Ekoloji Kolektifi, EGEÇEP, ÇHD ve İMECE Dostluk Dayanışma Derneği, Savranoğlu Deri Fabrikası'nın çevreye verdiği zararı protesto ederek, suç duyurusunda bulundu.

Deri-İş Sendikası, Ekoloji Kolektifi, EGEÇEP, ÇHD ve İMECE Dostluk Dayanışma Derneği, Savranoğlu Deri Fabrikası'nın çevreye verdiği zararı protesto etmek için İzmir Adliyesi'nin önünde basın açıklaması yaptıktan sonra suç duyurusunda bulundu.

EGEÇEP Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka, sendikalı oldukları için işten çıkartılan Savranoğlu işçilerinin direnişinin 186. gününde sürdüğünü hatırlattı, "Bu süre içerisinde sıkça işveren kaynaklı provakatif saldırılara maruz kalan işçiler hala direniş çadırında nöbet tutuyor. İşveren ise kapıya astığı yeni bir tabela arkasında sanki yeni bir şirkete ait yeni bir fabrika imiş gibi üretimini kesintisiz sürdürmeye devam ediyor" dedi.

Şirketin maliyet oranlarını düşük tutabilmek için fabrikadaki sağlıksız çalışma koşulları yüzünden üretim faaliyeti sırasında pekçok işçinin sağlığını yitirerek çalışamaz hale geldiğini belirten Barka, fabrikanın çevrede de büyük tahribat yarattığını belirtti.

Barka, şu şekilde konuştu: "Savranoğlu şirketi 1993'ten bu yana Menemen ilinde faaliyetini sürdürürken sayısızca kez endüstriyel atıklarını çevreye doğrudan bırakmış ve yarattığı çevre kirliliğiyle Menemen halkının sağlığını ve bölgedeki ekosistemi tehlikeye atmıştır. Şirket yıllar içerisinde kapasitesi artan üretiminden kaynaklanan tüm atıkları, arıtma altyapı tesisinden geçirilmeksizin kanalizasyon sisteminde izinsiz gerçekleştirilen gizli bir kapak yardımıyla kanalizasyona boşaltmaktadır. Yine şirket üretimde kullanılan boya artıklarını işçiler aracılığıyla varillerle doğrudan kanalizasyona döktürmektedir. Şirketin mevzuata aykırı olarak insan sağlığını ve ekolojik dengeyi hiçe sayan ve aynı zamanda suç oluşturan eylemlerinin yarattığı çevre kirliliği, işletmenin hemen önünde bulunan Menemen Deresi boyunca uzanan simsiyah görüntüsüyle de dikkat çekiyor. Belediye şirketin mevzuata aykırı eylemleri karşısında fabrikanın taştığı yeni alanı da kapatmış durumda. Ancak şirket çevreyi kirletmeye, kimyasal atıklarını doğaya bırakmaya devam ediyor. Daha 2 gün önce logarın taşması sonucu içerisinde pek çok kimyasal bulunduran atıksular Menemen yollarına saatlerce aktı."

"Bugün görüyoruz ki sermaye yalnızca emeği değil doğayı da eşzamanlı olarak sömürüyor" diyen Barka, "Yalnızca işçilerin sağlığını değil, üretim faaliyetine katılmayan halkın sağlığını da hiçe sayıyor" diye konuştu.

Kaynak: ETHA