2 Şubat 2012 Perşembe

"Kaza Değil, İş Cinayeti"

Ev işçisi Fatıma Aldal’ın, cam silerken düşerek ölmesine dair davanın ilk duruşmasında İmece Kadın Sendikası Girişimi'nin müdahillik talebi reddedildi. Bir sonraki duruşma 28 Mart'ta.


İş kazasında yaşamını yitiren ev işçisi Fatıma Aldal'ın ilk mahkemesi bugün Kartal 4. Asliye mahkemesinde görüldü.

İmece Kadın Sendikası Girişimi'nin davaya müdahillik talebi reddedilirken, bir sonraki duruşmanın 28 Mart'ta görülmesine karar verildi.

Ev işçileri 'işçi' sayılmıyor

Saat 9:30'da başlayan mahkemeye İmece Kadın Sendikası Girişimi ve İmece Kadın Dayanışma Derneği adına Yıldız Ay müdahale talebinde  bulundu.

Yıldız Ay'ın avukatı Gülseren Günay söz alarak müdahale talebinin gerekçesini anlattı.

"Fatıma Aldal'ın başına gelen, eğer gerekli tedbirler alınmazsa onunla aynı koşularda çalışanlar için ne ilktir, ne de son olacaktır. Gündelikçilik yaparak evini geçindiren sayısız ev işçisi vardır. Bunlar iş yasasında ve Sosyal Güvenlik yasasında 'işçi' olarak tanımlanmadıkları için bu kaza iş kazası sayılmamaktadır. Oysa Fatıma Aldal yaklaşık 20 yıl ev işçiliği yapmıştır. Ev işçisidir. Yaşanan herhangi bir kaza değil iş cinayetidir."

Mahkeme sanık Sevim Özdemir'in duruşmada bulunmaması üzerine zorla getirilmesine karar vererek 28 Mart saat 10:30 'a  ertelendi.

Örnek bir dava olabilir

İmece Kadın Sendikası Girişimi üyeleri ve Sosyalist Kadın Meclisi'nden (SKM) bir temsilci de açık yapılan mahkemeye katıldı.

Mahkemeden sonra İmece Kadın Sendikası Girişimi adına Sevda Özer basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Davanın seyrinin nasıl gelişeceği ev işçileri  için son derece önemlidir. Bu dava iş cinayetinde yaşamını yitirmiş bir ev işçisinin davasıdır. Herhangi bir kaza değildir. Mahkemenin  bu durumu idrak etmesi için elimizden geleni yapmak üzere davaya müdahil olmayı görev biliyoruz."

Özer¸ Fatıma Aldal tesadüfen Sevim Özdemir'in evinde bulunmadığını belirterek; "Fatıma Aldal 4. kattaki pencereye işvereni camı silmesini istediği için çıkmıştı. İş veren suçludur çünkü hiçbir güvenlik önelemi almadan Fatıma Aldal'ı yüksekte çalıştırmıştır. İşveren suçludur çünkü yıpranmış ya da bozuk pencerenin bakımını  yaptırmayı ihmal etmiştir." dedi.

Özer açıklamada hükümetin Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun "Ev İşçilerine İnsanca İş" sözleşmesini imzalaması gerektiğini belirtti ve resmi makamların  ev işçilerinin sayısı, ev  işçilerinin karşılaştığı iş kazaları  ve meslek hastalıkları ile ilgili istatistik yayımlamasını istedi.

Eylemde "Külkedisi Değil Ev İşçisiyiz", "İmece Kadın Sendikası Girişimi" pankartı açan kadınlar; "Kaza Değil İş Cinayeti", "Köle Değiliz Ev İşçisiyiz", "Adımız Fatıma Soyadımız Aldal", "Haklarımızı İstiyoruz" dövizleri açarak " Köle değiliz Ev İşçisiyiz", "Ev İşçilerine İnsanca İş", "Yaşasın Kadınların Örgütlü Mücadelesi" sloganları atıldı.

Kaynak: Bianet