3 Şubat 2012 Cuma

Ocak ayında 62 işçi hayatını kaybetti

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, Ocak ayında 62 işçi hayatını kaybetti.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ocak ayı iş kazaları ve meslek hastalıkları değerlendirmesini açıkladı.

Basındaki haberlerden derlenen rapora göre, Ocak ayınd ikisi çocuk ve üçü kadın olmak üzere en az 62 işçi hayatını kaybetti.

İNŞAATLAR ALARM VERİYOR

Rapora göre, Ocak ayında sadece bina ve yol inşaatlarında çalışan 15 işçi hayatını kaybetti. Diğer yandan iş cinayetlerinin daha az görüldüğü varsayılan büro/eğitim/sinema işkolunda 9 kişi yaşamını yitirdi. Balıkesir'de 4 inşaat işçisi ve Konya'da bir eğitim kurumunda çalışan 4 aşçı servis kazaları sonucu hayatını kaybetti.

KOT KUMLAMA BİR CAN DAHA ALDI

Kot kumlama işçilerinin maruz kaldığı silikozis hastalığından dolayı bir işçi hayatını kaybederken, son 10 yılda silikozis sonucu hayatını kaybeden kot kumlama işçisi sayısı 50'ye yükseldi.

Rapora göre iş cinayetleri İstanbul'da yoğunlaşıyor. Tespit edilen 62 iş cinayetinde 6 ölüm İstanbul'da; 5'er ölüm Antalya, Balıkesir ve Konya'da; 4'er ölüm ise İzmir, Maraş ve Kırıkkale'de yaşandı.

ÇALIŞIRKEN ÖLENLER, BARINIRKEN DE KORUNMUYOR

Diyarbakır'dan İstanbul'a çalışmak için gelen 5 genç işçi yangında hayatlarını kaybetti. Raporda, "Bu durum işçilerin barınma sorununun, çalışma hayatının parçası olduğu, çalışırken ölenlerin, barınırken de korunamadığını gösterdi" denildi.

Raporda, Maraş'taki Kandil Barajı inşaatında 3 işçinin yaşamını yitirdiği bilgisi verilirken, "Baraj işçilerinin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'mize verdiği bilgilere göre ölümlere yoğun ve uzun iş saatleri ile alınmayan önlemler yol açtı. İşçiler ölümlerin artacağına dikkat çekiyorlar" denildi.

SGK İSTATİSTİKLERİ YANILTICI

Raporda, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2010 yılına ait iş kazaları ve meslek hastalıkları verilerini açıkladığı da hatırlatılarak, buna göre 2009 yılında 1171 olan iş kazası sonucu ölümlerin 2010 yılında yüzde 22.5 artarak 1434'e yükseldiği belirtildi. 2009 yılında meslek hastalığı sonucu ölüm yok iken 2010'da 10 meslek hastalığı sonucu ölüm görüldüğü belirtildi. Ancak bu rakamların bağımsız çalışanlar (tarım emekçileri dahil) ile kamu çalışanlarını kapsamadığı ve yoğun bir kayıtdışılık olması nedeniyle güvenilir olmadığı kaydedildi.

Rapora ilişkin değerlendirmede şöyle denildi: "İş cinayetlerinin her geçen gün artması 'güvencesizlik' ve 'örgütsüzlük' gerçeğini çıplak bir biçimde gözler önüne sermektedir. Sözleşmeli, taşeron çalıştırma koşullarının egemen olması ve giderek gerek sendikal anlamda gerekse tüm düzeylerde işçi örgütlüklerine uygulanan baskı, yoğunlaşmış ve uzatılmış çalışmanın işçi ölümlerini artıracağı aşikârdır. Yaşananlar kaza, kader değil birer katliamdır. Hızlı bir biçimde devletten ve sermayeden bağımsız bir işçi sağlığı ve güvenliği politikası oluşturulmalı ve mücadelesini yükseltmeliyiz."

Kaynak: ETHA