2 Şubat 2012 Perşembe

Efeoğlu ailesinin tazminat davası başladı

Kayıp yakını Efeoğlu ailesinin İçişleri Bakanı aleyhine açtığı tazminat davasında mahkeme, bakanlığın görev ve yetki itirazını kabul etmedi. Zamanaşımı konusundaki itirazı ise deliller toplandıktan sonra değerlendirecek.

Kayıp kardeşler Ali ve Ayhan Efeoğlu'nun ailesinin, İçişleri Bakanlığı aleyhine Bursa 3. Asliye Mahkemesi'nde açtığı tazminat davası başladı.

İlk duruşmaya Efeoğlu ailesini temsilen İHD Balıkesir Şube Başkanı Avukat Mustafa Yağcı ile İçişleri Bakanlığı'nı temsilen avukat Esra Turan katıldı.

Mahkeme heyeti, bakanlığın, "görev ve yetki" itirazını kabul etmedi. Mahkeme ayrıca, zamanaşımından dosyanın düşürülmesi yönündeki bakanlık talebine, "konuya ilişkin delillerin toplanmasından sonra karar verilecek" yanıtını verdi.

Duruşma, 28 Mart 2012 tarihine ertelendi.

Efeoğlu kardeşlerin annesi Feriye Efeoğlu ve babası Osman Efeoğlu, avukatları İHD Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Yağcı aracılığıyla İçişleri Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştı. Bursa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, Efeoğlu kardeşlerin gözaltında kaybedildiği belirtilerek, gözaltında kaybetmenin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde "insanlığa karşı işlenen suç" kategorisinde tanımlandığına dikkat çekilmişti. Aile, bakanlıktan 800 bini manevi olmak üzere 820 bin lira tazminat istemişti.

Kaynak: ETHA