17 Şubat 2012 Cuma

Hey Tekstil işçileri Valilik önünde

Hey Tekstil patronu Aynur Bektaş tarafından, hakları gasp edilerek işten çıkarılan işçiler İstanbul Valiliği önünde açıklama yaptı. "Hey Tekstil işçileri olan hakkını bırakmayacak" dedi. İşçiler, Vali ile görüşerek taleplerini iletecek.


Hey Tekstil'de işten atılan 420 işçi, İstanbul Valiliği önünde açıklama yaptı.

Sirkeci Tren Garı'nın önünde toplanarak Valiliğe yürüyen işçiler, "Haklarımız verilsin hizmet ödülü geri alınsın" pankartı ve taleplerinin yazılı olduğu dövizler açtı. İşçiler sık sık, "Birleşe birleşe kazanacağız", "Gece gündüz çalıştık sokaklara atıldık", "Hükümet uyuma işçilere sahip çık", "Kadınlar burada Aynur Bektaş nerede" sloganlarını attı. Eyleme, KESK İstanbul Şubeler Platformu adına Tümbel- Sen yöneticileri katıldı.

Burada açıklama yapan Melek Sönmez, Hey Tekstil patronu tarafından 3 aylık ücret ve tazminat hakları ödenmeden işten çıkarıldıklarını ve bununun için 9 gündür fabrika önünde direndiklerini hatırlattı.

'BİZİM EMEĞİMİZ ÜZERİNDEN KAZANDI'

Sönmez, Hey Tekstil patronu TOBB Kadın Girişimciler Derneği Yöneticisi Aynur Bektaş'ın, "istihdam sağlıyorum, yeni bir yaşam sunuyorum" diyerek fabrikasında çalışan maaşlarını ve haklarını gaps ettiğini söyledi. İşveren Bektaş'ın TBMM Üstün Hizmet ve Yılın Girişimcisi ödüllerini aldığını kaydeden Sönmez, Hey Tekstil'in sadece İstanbul'da değil, Batman, Çankırı ve Nevşehir'de de binlerce kişiyi işten çıkararak mağdur ettiğini hatırlattı. Sönmez, "Aynur Bektaş, hükümetten teşvikler alarak fabrikalarını büyüttü, televizyonlarda ne kadar başarılı olduğunu anlattı. Bu kazanımlarını bizim emeğimiz üzerinden kazandı. Şimdi bizi kapı önüne koyarken hiç unatmıyor mu?" diye sordu.

Türkiye'yi yönetenlerin bir yandan işçinin yanında oldukları, haklarını korudukları vaatlerinde bulunduğunu söyleyen Sönmez, diğer yandan ise güvencesiz çalışmanın, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırıldığını, kıdem tazminatı ve kazanılmış hakların ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.

'HEY TEKSTİL İŞÇİLERİ HAKKI OLANI BIRAKMAYACAK'

Hey Tekstil işçileri adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarına seslenen Melek Sönmez, şunları söyledi; "Hey Tekstil işçileri hakkı olanı bırakmayacak. Siz de bizim mağduriyetimizi görün, gerekeni yapın."

İşten atılan işçileri çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu kaydeden Sönmez, "'Kadınları destekliyoruz, kadınların istihdama katılımını teşvik ediyoruz, kadınlar bizim için kıymetlidir' sözlerinizi, biz hakkımızı alana kadar bir yalandan ibaret olacaktır" dedi.

'SALDIRILARI BİRLİKTE MÜCADELE İLE AŞARIZ'

KESK İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Kadir Kılıç, "AKP hükümeti işçilere sırtını dönüyor ama işverenleri her zaman teşvik ediyor. Bunun neresinde ileri demokrasi var?" diye sordu. Kılıç, işçilere, kamu emekçilerine ve tüm halka karış sosyal ve ekonomik alanlarda ciddi saldırıların olduğunu kaydetti, "Bu saldırıları birlikte mücadele ile aşabiliriz" dedi.

'NEREDE FON?'

İşçilerin avukatı Özcan Karakoç, yasaların işçilerin haklarını aramasına egel olduğunu kaydetti. Hukuk Mahkemeleri Kanunu'na göre dava açmak isteyen işçilerin öncelikle 500 TL yatırması gerektiğini hatırlatan Karakoç, "Bu insanlara aylardır maaş verilmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, 'her yerde daha iyi çalışma koşulları, işçilere kıdem fonu' diyor. Nerede fon?" diye sordu.

Açıklamanın ardından üç işçi ve Avukat Özcan Karakoç, İstanbul Valisi ile görüşmek üzere valiliğe girdi. Dışarıda kalan işçiler ise Sirkeci Garı önüne kadar yürüdü, buradan otobüslere binerek fabrikalarının önüne döndü.

Kaynak: ETHA