17 Şubat 2012 Cuma

Çıralı'da mücadele geri adım attırdı

Carettaların yuvası olan Antalya'nın Çıralı Sahili'nin 10 yıllığına bir şirkete kiralanmasına yönelik tepki geri adım attırdı. İnşaat çalışmaları Valilik emriyle; yürütmeyi durdurma istemli dava sonuçlanana kadar çalışmaların başlaması engellendi.


Birinci derece doğal SİT alanı olan 18 bin 297 metrekarelik Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki Çıralı Sahili'nin Antalya Ormanspor'a kiralanmasına yönelik tepkiler sonuç verdi.

On gün önce eylemlerine başlayan Çıralı halkının 5 gündür sürdürdüğü nöbet eyleminin ardından, Antalya Valiliği inşaat çalışmalarını durdurma kararı aldı. Çalışmalar yürütmeyi durdurma istemli dava sonuçlanana kadar başlayamayacak.

Nöbet eylemini sürdürürken kararı öğrenen halk, “Bizi asıl sevindirecek olan haberin, yürütmeyi durdurma haberi ve davanın istediğimiz gibi sonuçlanması olacaktır” dedi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ

Ulupınar Köyü Muhtarlığı, SS Ulupınar Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi, Antalya-Isparta-Burdur-Denizli-Kaş Platformu, inşaat çalışmasının durdurulması talebiyle idare mahkemesine dava açmıştı. Çıralı Sahili'ndeki uygulamanın kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğuna dikkat çekilen dava dilekçesinde, “Bu nedenle İdare Mahkemesi'nin bir an önce yürütmeyi durdurma kararı vererek çıkması muhtemel olumsuz olayların önlenmesini bekliyoruz” denildi.

Çıralı Sahili'nin yok edilmesi planına onay veren yetkililer hakkında soruşturma başlatılması talebiyle de Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe sunuldu. Dilekçede, Antalya Valiliği'nin, Çıralı'da yürürlükten kalkmış yönetmeliğe göre kiralama-tahsis yapılması sebebiyle görevliler hakkında önincelemeci ataması istendi.

Yıllık 5 bin TL bedelle Antalya Ormanspor'a kiralanan alanın, yıllık 55 bin TL bedelle üçüncü şahıslara kiralandığına dikkat çekilen dilekçede, sözleşmeye aykırı davranıldığı kaydedildi.

'SPONSORLUK DEĞİL KİRALAMA'

Kemer Kaymakamlığı'nın sponsorluk sözleşmesi olarak yansıtılan el değiştirmeyi “kiralama” olarak tespit ettiği belirtilen dilekçede, “Fiili gerçekleştiren ile kira şartnamesine, sponsorluk yönetmeliğine aykırı fiile göz yumanlar, yürürlükten kalkmış yönetmeliğe dayanılarak kiralama yapanlar açısından, fiil kanunda açıkça düzenlenen başka suçu oluşturmadığı durumda kötü, yetkiyi kötüye kullanma suçu yönünden ve TCK'nın 257. maddesi kapsamında gereğinin takdirini” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: ETHA