11 Şubat 2012 Cumartesi

'F tipleri zamana yayılmış idamdır'

İHD’nin F Tipi cezaevlerindeki hak ihlallerine ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlülerin durumlarına dikkat çekmek için başlattığı F Tipi oturmaların 5.’si Kadıköy’de yapıldı.


İnsan Hakları Derneği Cezaevi Komisyonu, “F Tipi” oturmalarının 5.’sini Kadıköy Meydanı’nda yaptı.

Cezaevi Komisyonu adına konuşan Sevim Kalman, F Tipi cezaevlerinin ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmış tutukluların durumlarına dikkat çekti, “Yaşadıkları tecrit içinde tecrittir. 23 saat hava almayan 8 m² hücrelerde tutulmaktadırlar. Kısacası ‘zamana yayılmış idam’dır yaşadıkları” dedi.

Kalman, şartlı tahliye umudu olmaksızın ömür boyu hapis cezası uygulamasının dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmadığını belirterek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ‘insanlık dışı bir cezalandırma biçimi’ olduğunu vurguladı.

Kalman, F Tipi cezaevlerinin fiziksel koşullarına dair şunları kaydetti: “Hücrenin darlığı, havasızlığı, nemi, güneş görmemesi… Aile, arkadaşlarla ilişkisinin kesilmesi… Havalandırmanın 1 saatle sınırlandırılması… Ağır müebbetliklerin yaşam koşulları ölene kadar işkence görmekten ve ‘diri diri gömülmekten’ öte bir anlam taşımıyor.”

Tecrit politikalarını eleştiren Kalman, “İnsan kendini ancak başka insanlarla var edebilir. Tecrit, kansız, sessiz bir işkence türüdür. Yaşam 8 m²’ye sığar mı? Siz 23 saat, 8 m² hücrede tek başınıza ne kadar kalabilirsiniz?” diye sordu.

Kalman, aydınların ve basının konuya duyarlı olmasını istedi.

F Tipi cezaevlerinde kalan tutukluların gönderdikleri mektuplardan pasajlar okunmasıyla devam eden eylem, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Tecrit işkencesine son” sloganlarıyla son buldu.

İnsan hakları savunucuları, bir sonraki eylemin Kartal Meydanı’nda olacağını duyurdu.

Kaynak: ETHA