3 Şubat 2012 Cuma

"Ermeni Mezarlığı'ndaki Binaları Yıktık, Mahcubuz"

Ermeni mezarlığı içinde yaptırılan bekçi konutu, gasilhane ve son dua yerini belediye yıkım ekipleri yıktı. Belediye Başkanı Çakır, yıkımın yanlışlıkla olduğunu belirtirken, HAYDER Başkanı Köletavitoğlu, "Ölülerimiz kimi korkuttu" dedi.

Malatyalı Ermenilerin bağışlarıyla Ermeni mezarlığı içinde yaptırılan bekçi konutu, gasilhane ve son dua yeri, Malatya Belediyesi yıkım ekipleri tarafından dün yıkıldı.

Agos Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul'da kurulan Malatya Ermenileri Derneği (HAYDER), binanın projesini Malatya Valisi, Belediye Başkanı ve Koruma Uygulama ve Denetim Birimi'ne bir yıl önce (KUDEB) sundu.

Hala az sayıda Ermeni yaşayan Malatya'daki bu binanın yapımı için Ermeniler'den 120 bin lira toplandı.

"İnşaatla ilgili çok şikayet aldık"

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kısa bir süre önce, HAYDER üyelerinden birine, "Mezarlık'taki inşaatla ilgili şikâyetler var, bekçi konutunun çatısını biraz alçaltın" dedi.

Çatının aşağı indirilmesi kararını alıp, işleme başlayan HAYDER, yoğun kar yağışı nedeniyle çalışmalara bir süre ara verdi. Dün, mezarlığa gelen belediye ekibi, çevredekilere, bir, iki duvarı yıkacaklarını söyleyerek gasilhane ve son dua yerini yıktı.

Çakır, Fransız Senatosu'nun karardan sonra  inşaatla ilgili çok sayıda şikâyet dilekçesi geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Orada yürüyen inşaatın yasal niteliği yoktu; şikâyetleri dikkate almak zorundaydık. Ancak sadece, yüksek bir yapı halini alan bekçi konutunun alçaltılmasıyla ilgili bir karar aldık. İmar Müdürü ile yıkım ekipleri arasında bir iletişim kopukluğu olmuş ve ekipler gasilhane ile son dua yerini de yıkmışlar. Bu hiç istediğimiz bir durum değil. Kendimizi mahcup hissediyoruz. Soruşturma başlattık. Gerekirse bu iki yapıyı biz yeniden yaparız."

"Ölülerimiz kimi korkuttu?"

HAYDER Başkanı Hosrof Köletavitoğlu, bürokrasinin kendilerine verdiği güvenin yıkılmış olduğunu söyledi.

"Kim, neden dolayı, nasıl rahatsız oldu? Neye tahammül edemediler? Bunu anlayabilmemiz çok güç. Ölülerimiz  kimleri korkuttu? Onlara olan saygımız kimleri rahatsız etti? Çok üzgünüz. Zaten yaralıydık, daha da yaralandık. Bizler, yıllardır Malatya'dan uzakta yaşayan; ama kopamayan, kopmayı göze alamayan Malatyalılar, evimizi ziyaret eder gibi kucağımızı, yüreğimizi açarak Malatya'ya gitmiştik. Öyle de karşılanmıştık. Şimdi ne oldu da tavır değişti, anlayamıyoruz."

"Fransa kararının rövanşı"

bianet'e konuşan HAYDER Yönetim Kurulu Üyesi Garo Paylan, bu olayı "Fransa'daki kararın kamuoyuna yansıtılmasının rövanşı olarak görüyorum" dedi.

"Üç ay önceye kadar hiç böyle bir durum yoktu. Ancak Fransa'daki kararın ardından 'bina çok ihtişamlı olmasın' diye uyarı alınmış. Sonra da yıkmışlar. Belediye görevlisi burayı yıkmak için kimden talimat alıyor. Sorumlu ortaya çıksın. Bu Fransa'daki yani dışarıdaki bir meselenin içeri yansıtılma biçiminin bir sonucudur."

Kaynak: Bianet