8 Şubat 2012 Çarşamba

Erkekler Ocakta 12 Kadın Öldürdü

bianet'in derlediği çeteleye göre erkekler Ocakta 12 kadın, dört çocuk ve üç erkek öldürdü; ; 26 kadın ve iki çocuğu yaraladı; 10 kadına tecavüz etti. Ocakta kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Ocakta 12 kadın, dört çocuk ve üç erkek öldürdü.

2012'nin ilk ayında erkekler 26 kadın ve iki çocuğu yaraladı; 10 kadına tecavüz etti, beş kadını seks işçiliği yapmaya zorladı; 35 kadını taciz etti.

En çok şiddet Marmara Bölgesinde yaşandı.

Cinayet

Erkekler Ocakta sekiz ilde 12 kadın, dört çocuk ve üç erkek öldürdü. İki erkek cinayetin ardından intihar etti, iki erkek güvenlik güçlerine teslim oldu.

Ocakta en çok kullanılan cinayet aleti bıçaktı. Dört erkek bıçakla, üç erkek av tüfeğiyle, biri pompalı tüfekle, biri boğarak, biri döverek öldürdü.

Zorla alıkonulan bir kadın evden kaçmaya çalışırken balkondan düşerek öldü Cesedi sahilde bulunan bir kadının nasıl öldürüldüğü ise henüz tespit edilemedi.

Ocakta kadınları en çok kocaları öldürdü. Altı kadın kocaları, bir kadın imam nikahlı kocası, bir kadın kayınbiraderi, bir kadın oğlu, bir kadın damadı tarafından öldürüldü. İki kadının katili meçhul.

En çok kadın katli İstanbul'da yaşandı. Cinayetlerin gerçekleştiği şehirler Antalya (2), Antep (2), Çanakkale, İstanbul (3), Kocaeli, Konya, Tekirdağ ve Urfa.

Ocakta katillerin yaşları 19-48, öldürülen kadınların ise 16-60 arasında değişti.

Ayrıca bir erkek önce karısını ardından karısının anne-babasını öldürürken, iki erkek de karılarının ardından çocuklarını da öldürdü. Bir erkek, kuzeninin evlenmek istediği erkeği kalbinden bıçaklayarak öldürdü. Başka bir erkek, karısını taciz ettiğini düşündüğü bir erkeği tabancayla öldürdü. Bir erkek de 12 yaşında bir çocuğa tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdü.

Şiddet - yaralama

Erkekler Ocakta 15 ilde 26 kadın ve iki çocuğu yaraladı. En çok şiddet Urfa'da yaşandı. Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (2), Ağrı, Aydın, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul (3), İzmir (2), Kırşehir, Konya (2), Manisa, Sakarya, Samsun (2) ve Urfa (4).

Ocakta kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. 17 erkek karısına, üç erkek imam nikahlı karısına, iki erkek kızına, biri eski karısına, biri sevgilisine, biri kendisini reddeden bir kadına, bir erkek ise okuldaki öğretmenine şiddet uyguladı.

13 kadını tanıdığı erkekler dövdü; beşi bıçakla, dördü tabancayla yaralandı; bir erkek karısının üzerine kaynar su dökerek, biri de penseyle işkence yaptı.

Ocakta bir erkek karısını ve çocuklarını, bir erkek de kendisini reddeden bir kadını tabancayla ağır yaraladıktan sonra intihar etti. Bir erkek ise sevgilisini tabancayla yaradıktan sonra intihara teşebbüs etti.

Ocakta erkek şiddetine maruz kalan en az 11 kadın hastaneye kaldırıldı, dört kadın sığınmaevine yerleştirildi.

Kocası tarafından tabancayla yaralanan bir kadına daha önce koruma tahsis edildiği, yine karısını tabancayla yaralayan bir erkeğin ise daha önce iki kez evden uzaklaştırma cezası aldığı ortaya çıktı.

Ocakta saldırganların yaşları 17 ila 69 arasında, şiddete maruz kalan kadınların yaşları ise 16 ila 61 arasında değişti.

Tecavüz

Ocakta erkekler 11 ilde 10 kadına tecavüz etti, beş kadını seks işçiliği yapmaya zorladı. Tecavüz saldırıları Adana (2), Ankara, Aydın, Bursa, İstanbul, İzmir, İzmit, Mersin, Nevşehir, Samsun ve Urfa'da yaşandı.

Bir kadına imam nikahlı kocası, bir kadına bir akrabası, bir kadına iş arkadaşları, diğerlerine tanımadığı erkekler tecavüz etti.

İki kadın evinde, bir kadın işyerinde, dört kadın sokakta, diğerleri alıkonuldukları mekanlarda tecavüze uğradı.

Ocakta 31 erkek tecavüz suçundan mahkemeye çıkarıldı, beş erkek tutuklandı, bir erkek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Tecavüzcülerin yaşları 21 ila 43 arasında, tecavüze uğrayan kadınların yaşları 15 ila 52 arasında değişiyor.

Taciz - cinsel şiddet

Ocakta erkekler beş ilde 35 kadını taciz etti. En çok taciz İstanbul'da yaşandı. Yılbaşında İstanbul'daki sokak eğlencelerinde en az 22 kadın tacize uğradı, 17 erkek gözaltına alındı, iki erkek tutuklandı.

Ocakta Balıkesir (4), İstanbul (25), İzmir (2), Samsun (2) ve Trabzon'da (2) yaşanan taciz olayları basına yansıdı.

Ocakta kadınlar en çok sokakta tacize uğradı. İki kadın işyerinde, bir kadın ise evinin kapısını kıran üç erkeğin tacizine uğradı.

12 erkek tutuklandı, iki erkek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Çocuk istismarı

Ocakta erkekler altı ilde en az yedi çocuğu istismar etti. Çocuk istismarı vakaları İzmir, Adana, Koya, Niğde, Isparta ve Eskişehir'de yaşandı.

Yedi çocuk istismar vakasında 38 erkek adliyeye sevkedildi, iki erkek tutuklandı, öğrencilerini taciz eden bir öğretmen açığa alındı.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Ocakta erkeklerden uzun süre şiddet gören kadınların da şiddete başvurduğu gözlemlendi.
Bir kadın, kendisini ve annesini döven babasını; bir kadın ise kocasını bıçakla yaraladı. Bir kız çocuğu kendisini taciz eden babasını, bir başka kız çocuğu şiddet uygulayan babasını bıçakla öldürdü.

Bölgelere göre

Ocakta 29 ilde 92 kadına yönelik şiddet, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, tecavüz, yaralama ve çocuk istismarı vakası yaşandı. En çok şiddet yine Marmara Bölgesinde gerçekleşti.

92 vakadan 43'ü Marmara Bölgesinde, 10'u Karadeniz, 10'u Ege, dokuzu Akdeniz, dokuzu İç Anadolu, dokuzu Güneydoğu Anadolu ve ikisi Doğu Anadolu bölgesinde yaşandı.

En çok şiddetin yaşandığı il 32 vakayla İstanbul oldu.

Kaynak: Bianet

bianet'in Ocak 2012 erkek şiddeti çetelesinin tam metnine ulaşmak için tıklayın.

* Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor