17 Şubat 2012 Cuma

Çocuklara bomba eğitimi

Milli Güvenlik Dersleri kaldırıldı. Devlet bu ders yerine çocuklara silah ve bomba eğitimi adı altında derslere başladı. Gerekçe olarak, çocukların buldukları bombaların patlaması nedeniyle yaşanan ölümler gösterilirken, Türkiye hala Ottowa Sözleşmesi'nin gereklerini yerine getirmiyor.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, Jandarma Komutanlığı'nın talebiyle ilçedeki tüm okullarda, çocukların bomba ve silahları tanıması adı altında eğitim verilmeye başlandı.

Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı, "Patlayıcı Maddelerle İlgili Eğitim Çalışması" konulu resmi yazıyla Silvan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bu konuda eğitim başlatılmasını istedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün teklifi kabul etmesi üzerine 125 okulda 27 bin öğrenci için bomba ve silahları tanıtan eğitime başlandı.

Jandarmayı hareket geçiren neden olarak ise 1990'dan bu yana bölgede 477 çocuğun buldukları bombaların patlaması, ateş açılması ya da mayın nedeniyle ölmesi gösteriliyor.

Çocuk Hakları Merkezi ve Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Kırımsoy, Türkiye'nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni onayladığını hatırlatarak, "Sözleşme protokolleri, silahlı çatışmalardan çocukların korunmasını da içeriyor. Çocukları koruma güdüsüyle bile olsa silahları, bombaları anlatmak silaha karşı ilgilerini daha da artırır" diye uyarıda bulunuyor.

TÜRKİYE OTTOWA SÖZLEŞMESİ'Nİ YERİNE GETİRMİYOR

Türkiye'de stoklarda 3 milyon mayın olduğu belirtiliyor. Ottowa Sözleşmesi'ne imza atan ülkelerden olan Türkiye'nin bu stoku 1 Mart 2008 tarihine kadar imha etmesi gerekiyordu. 2010'da 87 ülke, kara mayınları stoklarının imhasını tamamlarken Türkiye halen bu anlaşmanın gereğini yerine getirmeyen dört ülke arasında yer alıyor.

2010'da toprağa döşenen 977 bin 407 mayından 25 binin temizlendiği açıklandı ancak temizlenen bölgelerin neresi olduğu açıklanmadı. Türkiye'nin sadece Suriye sınırındaki mayınları temizleyeceğini açıklaması, diğer mayınlara yönelik herhangi bir açıklama yapmaması nedeniyle olası ölümler konusunda endişeler sürüyor.

Türkiye'de kaç insanın mayın mağduru olduğu konusunda net bilgi olmaken; 1990'dan bu yana 477 çocuk, buldukları bombaların patlaması, ateş açılması ya da mayın nedeniyle yaşamını yitirdi. Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı 2011 Raporu'na göre, devletin ihmalleri nedeniyle 50 çocuk hayatını kaybetti. Karamayını ve askeri mühimmat nedeniyle ölen çocuk sayısı ise 2 oldu, 4 çocuk silahlı çatışmalarda öldü.

2011 "Kara mayınları dünya ve Türkiye raporu"na göre ise 2010'da 94 kişi mayın patlamaları sonucu yaşamını yitirdi. Bu, üç günde bir insan ölüyor demek. Bunların 26'sı çocuk 41'i sivil. Çocukların 19'u, mayınlarla oynarken hayatını kaybetti. Türkiye, 2011'de taraf devletler arasında 15 bin 100 adet antipersonel mayını ile de birinci sırada.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 2009'da 7 askerin mayına basarak öldüğü olay Türk egemen medyası tarafından "terörist saldırı" iddialarıyla gündemleştirilmiş, ancak yapılan incelemeler sonucunda mayınların Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait olduğu ortaya çıkmıştı. 7 askerin ölümünü inceleyen askeri bilirkişi şok eden bir rapor hazırlamıştı. Bilirkişi raporunda şu görüşlere yer verilmişti: "Operasyonda, yasalara ve Ottawa Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere aykırı mayın düzenekleri kullanıldı. Mayınların mevzuata aykırı olduğunun farkına varan Tuğgeneral Zeki Es, askerlerin öldüğü gecenin sabahına yakın, bölgedeki mayınları temizletti."

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin yayınladığı bir raporda ise 1990-2002 yılları arasında Antipersonel Kara-mayınları nedeniyle 838 kişinin yaşamını kaybettiği, 937 kişinin de yaralandığı, bunların 394 sivil, 334 güvenlik görevlisi, 3 PKK gerillası olduğu belirtiliyor. Yaralananların ise 642'si sivil, 294'ü güvenlik görevlisi olarak gösteriliyor.

Çeşitli sivil inisiyatiflerin raporlarının gösterdiği 2003, 2004 ve 2005 verileri şöyle:

2003: 67 vaka. (İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin verilerine göre 21 kişi yaşamını yitirdi.)

2004: 57 mayın ve patlamamış mühimmat (PAM) olayında en az 168 mayın/PAM kurbanı olduğu tespit edildi: 16'sı çocuk 57 ölü (Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin raporu.)

2005: 69 ölü, 161 yaralı (Türkiye İnsan Hakları Vakfı 2005 raporu)

Kaynak: ETHA