17 Şubat 2012 Cuma

"Ya Artvin, Ya Maden"

Artvin Cerattape'de maden aranmasına ilişkin bugün yapılacak olan ihaleyi Artvin Çevre Platformu saat 13.00'da Maden İşleri Genel Müdürlüğü önünde protesto etti.


Artvin Cerattape'de maden aranmasına ilişkin bugün Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde yapılacak olan ihaleyi protesto etmek için Artvin Çevre Platformu  (ARÇEP) üyeleri Maden İşleri Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Artvin'de Cerrattepe'de altın, gümüş, bakır ve çinko olduğu bilinen maden sahasını ihale yoluyla aramaya açıyor. Cerrattepe

Platform adına basın açıklamasını okuyan Tekin Üstündağ, insanların  sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının, şirketlerin kar hırsından daha önemli olduğunu ifade etti.

"Artvin'i terk etmeye, yüzlerce yıllık geçmişimizi, kültürümüzü, topraklarımızı ve anılarımızı sular ve maden sahaları altında bırakarak göç etmeye zorlanıyoruz" diyen Üstündağ, bu durumu Artvin halkının kabul edemeyeceğini belirtti. 

Üstündağ, halkın onayı alınmadan böyle bir ihalenin düzenlenmesinin de doğru olmadığını sözlerine ekledi.

Basın açıklaması "Ya Artvin, ya maden", " Artvin'de maden istemiyoruz" sloganlarıyla son buldu.

Basın açıklamasının ardından konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Artvin Milletvekili Uğur Bayraktuna, yapılacak olan ihaleyi komedi olarak nitelendirdi. Bayraktuna "Biz bu ihalenin sonucunu biliyoruz, bu ihaleyi kimin alacağını da biliyoruz. İhale büyük bir hatadır" diye konuştu.

Derelerin Kardeşliği Platformu'ndan Ömer Şan ise Hidro Elektik Santralleri (HES) ile önce sulara saldırıldığını şimdi ise maden ihaleleri ile yaşam alanlarına saldırıldığını belirtti. Karadeniz insanının madem aramasına izin vermeyeceğini söyleyen Şen "Elimizden gelen mücadeleyi göstereceğiz" diye konuştu.

bianet'e konuşan Karadeniz İsyandadır Platformu'ndan Tugay Turan maden aramalarına karşı en önemli direnişi yöre halkının göstermesi gerektiğini ifade etti. Turan " Bu konuda bir hassasiyet yaratılmalıdır" dedi.

Ne Olmuştu?

Artvin Cerattepe'de iki ruhsat alanında yapılmak istenen madencilik faaliyeti mahkeme kararıyla 24 Ekim 2008'de iptal edilmişti. Ancak 24 Haziran 2010'da yürürlüğe giren Yeni Maden Kanunu ileTürkiye genelinde olduğu gibi Cerattepe'de de yeniden maden aramak için ihale yoluyla ruhsatlandımanın yolu açıldı. Artvin Cerattepe'de, altın, bakır, gümüş ve çinko üretmek için verilen madencilik izin ve ruhsatları ile mücadele 2000'li yılların başından bugüne sürüyor.

Kaynak: Bianet