16 Şubat 2012 Perşembe

Başörtülü mühendise engel

Başörtülü bir mühendis, Danıştay kararı gerekçe gösterilerek 3 yıldır odaya üye yapılmıyor.

Gıda mühendisi M.B, başörtülü fotoğrafı gerekçe gösterilerek 3 yıldır Gıda Mühendisleri Odası'na üye yapılmıyor. Söz konusu uygulamanın gerekçesini soran M.B, oda üyesi bir mühendisin hakaretlerine maruz kaldı.

BİR DE HAKARETE UĞRADI

Facebook sosyal paylaşım sitesinde, Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölgesi üyelerinin paylaşımda bulunduğu bir grupta, M.B, yaşadığı mağduriyeti dile getirdi ve yeni yönetimin bu konuda bir adım atıp atmayacağını sordu. Sorusu üzerine, başka bir mühendis, M.B.'ye yönelik hakaret içeren ifadeler kullandı. M.B, söz konusu mühendis hakkında suç duyurusunda bulundu.

3 YILDIR KAYDI YAPILMIYOR

Adının açıklanmasını istemeyen M.B, ETHA'ya konuştu. M.B, oda yönetiminin 3 yıldır kaydını yapmadığını bildirdi. M.B, "Okulda mecburen başımızı açıp okuduk. Ama artık bu benim mesleğim. Oda üyesi olamadığım için iş bulamıyorum. Mesleğimi icra etmek istiyorum. 'TMMOB kamusal alandır, başı açık fotoğraf getirin' diyerek üyeliğimi engelliyorlar" diye konuştu.

GEREKÇE DANIŞTAY KARARI

Gıda Mühendisleri Odası'nın, Danıştay 8. Dairesi'nin, bir makine mühendisinin, yine aynı şekilde başörtülü fotoğrafı gerekçesiyle üye kaydı yapılmaması üzerine TMMOB'ye karşı açtığı davada verdiği kararı gerekçe gösterdiği öğrenildi.

'KİMLİKTE BAŞÖRTÜSÜ OLMAZ'

Danıştay 8. Dairesi 2002 yılında şöyle bir karar vermişti: "Kimlik kartları kişilerin tanınmalarına yarayan resmi bir belge olduğundan, kimliğe yapıştırılacak fotoğrafın da ilgililerin özelliklerini belirtecek nitelikte bulunması, sahibinin kolayca tanınmasını sağlayacak şekilde olması gerekeceğinden tanınmayı zorlaştıracak sakal, türban, başörtüsü gibi unsurların bulunmaması gerekmektedir. Bu nedenle Odaya kayıt için ibraz edilecek fotoğraflarda tanınmayı güçleştirecek unsurları belirleyen ve bu tür başvuruların kabul edilmeyeceği yönünde tesis edilen düzenleyici işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır."

Ancak, nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet gibi belgelerde yüz açık şekilde başörtülü fotoğraf kullanılabiliyor.

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Soğancı, fotoğrafı görmeden yorum yapamayacağını ancak fotoğrafta yüzün açık olması gerektiğini belirtti. Soğancı, Danıştay 8. Dairesi'nin kararı, içtihat oluşturduğu için benzer davaların reddedildiğini bildirdi.

'TMMOB'YE BAŞVURSUN'

Kendisinin de daha önce sakallı fotoğrafı sebebiyle benzer bir problem yaşadığını söyleyen Soğancı, şunları kaydetti: "Mühendis hanım, iç hukuk yolları tükendiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilir. Eğer ilgili oda yönetiminin anti-demokratik bir uygulaması varsa, üst örgüt olarak TMMOB'ye başvurabilir."

Kaynak: ETHA