16 Şubat 2012 Perşembe

Caretta carettaların yuvası yok ediliyor

Carettaların yuvası olan Çıralı Sahili'nin 10 yıllığına bir şirkete kiralanmasına tepki gösteren çevre örgütleri, Çıralı'yı el sürülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.


Türkiye'nin en önemli doğa abidelerinden biri olan Antalya Kemer'deki Çıralı Sahili, önce golf sahası, sonra çöp sahası yapılmak istendi. Sahil şimdi de mesire alanı ve spor kompleksi olarak kiralanarak yok edilmeye çalışılıyor.

Birinci derece doğal SİT alanı olan 18 bin 297 metrekarelik Çıralı Sahili'nin caretta carettaların yuvası olduğuna dikkat çeken çevre örgütleri, bölgede 18 endemik bitki bulunduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ulupınar Köyü Muhtarlığı, SS Ulupınar Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi, Antalya-Isparta-Burdur-Denizli-Kaş Platformu, Çıralı Sahili'ne el sürülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Orman Bölge Müdürlüğü'nün Çıralı Sahili'ni senelik 5 bin TL bedelle Antalya Ormanspor’a kiraya verdiğini duyuran çevre örgütleri, kiralamaya dayanak yapılan yönetmeliğin 7 yıl önce yürürlükten kalktığına dikkat çekti.

Antalya Ormanspor'un bölgeyi senelik 55 bin TL'ye 10 yıllığına sponsor sözleşmesi ile üçüncü şahsa kiraladığını kaydeden çevre örgütleri şunları kaydetti: “Böylece hem hukuk, hem de Antalya’da son kalan en bakir alanı tahrip edilmek istenmiştir. Bu nedenle bizler; 'tahsislerin iptalini; inşaat ruhsatlarının iptalini; mesire ve kompleks alanının planının iptalini; bu konuların tam olarak ortaya çıkarılması için müfettiş gönderilmesini; usulsüz ve hukuka aykırı tahsis-kiralama yapanların' gerekli işlemlere tabii tutulmasını talep ediyoruz.”

1990 yılında golf, 1997 yılında ise çöp sahası yapılmak istendiği hatırlatılan açıklamada, “Dün golfü ve çöpü iptal ettirdik; bugün de kanuna aykırı tahsis ve kiralamanın iptal edilmesi gerektiğini biliyoruz ve biz Çıralı halkı ve doğaseverler olarak bir daha da Çıralı’ya el sürülmesinin önlenmesini talep ediyoruz” denildi.

Bu arada CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Kaynak: ETHA