8 Şubat 2012 Çarşamba

Balinalar Su Parkından Davacı

ABD'de beş balina gösteri yapmaları için alıkonuldukları Seaworld merkezlerinden şikayetçi oldu. Avukatları Jeffrey Ker, bu davayla ilk kez "Yaşayan, nefes alan, hisleri olan canlıların sırf insan olarak doğmadıkları için köleleştirilip, köleleştirilemeyeceklerinin" ele alınacağını söylüyor.


Uluslararası bir hayvan hakları kuruluşu, su parklarına hapsedilen hayvanların özgürleştirmesi için tarihi önem taşıyan bir dava başlattı.

ABD'deki Seaworld adlı su parkı aleyhine yapılan şikayet dosyasında, şikayetçi taraf olarak San Diego ve Orlando Seaworld merkezlerinde tutulan Tilikum, Katina, Corky, Kasatka ve Ulises adlı beş balina yer alıyor.

20 sayfalık şikayet dilekçesinde balinaların rızaları dışında alıkonulup köleleştirildikleri ve bunun ABD anayasasının 13. maddesinin ihlali anlamına geldiği belirtiliyor. Davanın yargıcı Jeffrey Miller, bir davada hayvanların şikayetçi taraf olup olamayacaklarına karar vermeye çalışıyor.

Balinaları temsil eden avukat Jeffrey Ker, köleleştirilen akıllı ve sosyal hayvan türlerinin, bu koşullarda bir insanın yaşadığı şeyleri deneyimlediğini söylüyor.

Olayın mahkemeye taşınmasının önemini vurgulayan Ker, "ilk kez federal bir mahkemede 'yaşayan, nefes alan, hisleri olan canlıların hakları olup olmadığı ve sırf insan olarak doğmadıkları için köleleştirilip, köleleştirilemeyecekleri ele alındı" diyor.

Seaworld avukatlarından Theodore Shaw, anayasa metnindeki "biz insanlar" ifadesinin katil balinaları kapsamadığını söylese de, eğer dava kabul edilirse ABD mahkemelerinde hayvanların da insanlar gibi anayasal korumaya sahip olmadığı hukuki boyutlarıyla tartışmaya açılacak.

Kaynak: Bianet