Roboski Katliamı'nda yakınlarını kaybeden aileler, köye gelen komisyon üyelerine taleplerini yazılı olarak sundu: "Bu vahim olayın failleri tespit edilip cezalandırılıncaya kadar bütün maddi tazminat taleplerini reddedeceğimizi bilmenizi isteriz."
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, Roboski Katliamı'nı incelemek üzere geldiği Gülyazı Köyü'nde, hayatını kaybedenlerin yakınları ile görüştü.
Görüşme sonrası açıklama yapan İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Gülyazı köyüne geliş amaçlarından birinin evlatlarını kaybetmiş, yüreği yanmış vatandaşların acılarını paylaşmak ve taziye dilemek olduğunu söyledi. Üstün, bu görevi yerine getirdikten sonra olayın aydınlanması için sağ kurtulanlar ve yaşamını yitirenlerin yakınları ile görüştüklerini aktardı.
Böylece çalışmanın birinci aşamasını tamamladıklarını ifade eden Üstün, şöyle konuştu: "Ortasu köyünden katırlarla gidilen olay mahallini görüp Şırnak'a gideceğiz. İncelememizin ikinci bölümü Şırnak'ta devam edecek. Orada da bir takım kamu görevlileri ile görüşeceğiz. Görüşmenin ardından Ankara'ya döneceğiz. Ancak çalışmalarımız bununla sınırlı kalmayacak. Bundan sonraki aşamada da heyet üyeleri ile yol haritamıza birlikte karar vereceğiz. Bu olayın aydınlanmasını herkes gibi biz de istiyoruz. Amacımız adalete hizmet etmektir. Bu olay hiçbir şekilde gizli kapaklı kalmasın istiyoruz. 50 yıl önceki bir olay bile aydınlatılıyorken 50 gün önce olan bu olay da ortaya çıkarılacak, aydınlanacaktır. Elbette gidenler geri gelmeyecek. Ancak insanların vicdanının rahat olması, akıllarda soru işareti kalmaması, kardeşliğin, barışın tesisi ve birlikte yaşamın ortaya konması için bu sorulara cevap arıyoruz. Bizlere güvenin diyoruz. Bunun objektif bir rapor olacağını şimdiden taahhüt ediyorum."
Üstün, bir gazetecinin, "görüşmede ölenlerin yakınlarının ülkeyi terk edeceklerine ilişkin bir söylemde bulunup bulunmadığı" sorusu üzerine "Vatandaşlarımız yaralı. Şu anda ciğerleri yanıyor. Dolayısıyla duygusal bir ortamda tepkisel söylemler olabilir" dedi.
Heyet üyeleri, açıklamadan sonra Uludere ilçesine geçerek Kaymakam Naif Yavuz ve Başsavcı Muhammed Sağlam'ı ziyaret etti.
AİLELERDEN 8 MADDELİK TALEP LİSTESİ
Olayda yaşamını yitirenlerin yakınları, 8 maddeden oluşan taleplerini yazılı olarak Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün'e sundu.
Aileler, katliamda yaşamını yitiren 25 çocuğun ailesinin 20 yıldan fazla süredir geçici köy korucusu olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Bu vahim olayın failleri tespit edilip cezalandırılıncaya kadar devletten hiçbir tazminat talebinde bulunmayacağımızı, yapılmış ve yapılacak bütün maddi tazminat taleplerini reddedeceğimizi bilmenizi isteriz. İçimiz kan ağlarken, çocuklarımızın kanının bedeli olan paraya dokunmayacağımızın bilinmesi gerekir.
Faillerin tespit edilip bunların adli makamların önüne çıkarılmasını istiyoruz. Olayda en ufak bir ihmali ve kusuru bulunan kamu görevlisi asker ve sivil tüm idarecilerin biran önce görevlerinden el çektirmelerinin sağlanması için hükümetin sorumlu davranmasını ve soruşturmanın açık bir şekilde kamu vicdanını rahatlatacak şekilde sonuçlandırılmasını talep ediyoruz."
Kaynak: ETHA