2 Eylül 2011 Cuma

BM Mavi Marmara Raporu'na göre abluka meşru

Birleşmiş Milletler (BM) komisyonunun Mavi Marmara saldırısına ilişkin hazırladığı rapor, yayınlanmadan basına sızdı. New York Times gazetesinin haberine göre raporda komisyon Mavi Marmara saldırısını “aşırı” olarak değerlendirirken, İsrail’in Gazze’ye ambargosunu da “yasal” olarak buldu.

Komisyon raporunun BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a bugün sunulmasından önce New York Times gazetesi raporu yayınladı. Komisyon, raporunda saldırıda hem İsrail ordusunu hem de Filistin yanlılarını eleştiriyor.

İSRAİL SALDIRISI AŞIRI, FİLİSTİN YANLILAR “TEDBİRSİZ”

31 Mayıs 2010’da İsrail komandoları Gazze’ye insani yardım götürmekte olan Mavi Marmara gemisine uluslar arası sularda baskın yapmıştı. Baskın 9 Türkiyelinin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Raporda, İsrail’in abluka alanına uzak mesafede “böylesine bir güç kullanarak” ve “önceden uyarı” yapmadan geminin kontrolünü ele geçirme kararının “aşırı” ve “akılsızca” olduğu belirtildi. BM Komisyonu, Mavi Marmara yolcularının da karşı koyduğuna dikkat çekerken, İsrail komandolarının “bir grup yolcu tarafından organizeli ve şiddetli bir direnişle karşılaştığını” ifade etti.

Raporda Filistin yanlıları da açık bir şekilde eleştirildi. Komisyon, İsrail’in uyarılarına rağmen yardım filosunun yola çıkmasını “tedbirsizlik” olarak değerlendirirken, organizatörlerin “yaklaşımı, gerçek kimliği ve hedefleri konusunda ağır soru işaretleri” bıraktığını kaydetti.

BM ABLUKA’YI MEŞRU GÖRDÜ

Raporda, BM’nin İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargoyu “meşru” olarak görmesi Filistin yanlıları için ikinci bir şok oldu. Soruşturmacılar, “İsrail, Gazze’deki militanlar tarafından kendi güvenliğine karşı gerçek bir tehdide karşı koyuyor. Deniz ablukası, Gazze’ye deniz yolu ile silahların girişini engellemek için meşru bir güvenlik tedbiri olarak uygulandı ve uygulaması uluslar arası hukukun zorunluluklarına uyuyor” dedi.

Gözlemcilere göre aylardır beklenen bu rapor, temel hedefi olarak değerlendirilen Türkiye ile İsrail’in uzlaştırılmasına pek de hizmet etmeyecek gibi görünüyor. Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara konusunda yürütülen müzakereler de sonuçsuz kalmıştı. Türkiye resmi bir özür ve kurbanların ailelerine tazminat ödenmesini talep ediyor. New Yok Times’e göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, böyle bir özrün İsrail toplumunun moralini bozacağı ve dünyanın geri kalanına bir zayıflık mesajı vereceğinden endişe ediyor.

Raporun sonuçlarının uygunluğuna ilişkin de soru işaretleri var. Gazeteye göre komisyon üyelerinin, tanıkları dinleyerek veya belgelere bakarak gerçek bir soruşturma yürütme hakkı yoktu. Soruşturma sadece İsrail ve Türkiye’nin açıklamalarına dayanıyordu.

TÜRKİYE RAPORU TANIMAYACAK

Paris'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, rapor ve Türkiye'nin tutumuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kim ne söylerse söylesin, hangi basın organında ne yazılırsa yazılsın, bu bizi etkilemez. Türkiye kendi vatandaşlarının hukukunu koruyacak kudrete sahip bir devlettir" dedi.

Raporun basına yansıyan içeriğinin Türkiye'yi rahatsız edip etmediğine yönelik bir soruya ise Davutoğlu, "Bu raporun İsrail'i rahatsız eden çok yönleri de var ama bunları yarın değerlendiririz" şeklinde yanıt verdi.

Kaynak: ANF