17 Şubat 2012 Cuma

Vicdani Retçi Delice'ye Tahliye Yok

Firar suçlamasıyla tutuklanan vicdani retçi Muhammed Serdar Delice hakkında görülen davanın bugünkü duruşmasında yine tahliye kararı çıkmadı.

Malatya Askeri Ceza Mahkemesi, vicdani retçi Muhammed Serdar Delice'nin tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmanın 27 Şubat 2012'ye ertelenmesine karar verdi.

Delice'nin avukatı Tayfun Çakır, bianet'e yaptığı açıklamada Muhammed'e Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) tarafından 8 Şubat'ta 45 gün hava değişimi verildiğini hatırlatarak, kendisinin "yol tutuklusu" olarak Mamak Askeri Cezaevi'nde tutulduğuna dikkat çekti.

"Muhammed'e ara raporda şizotipal kişilik bozukluğu tanısı konularak 45 gün hava değişimi verildi. Hava değişiminde kişinin evine gitmesi gerekir. Ancak yol tutuklusu olarak yine cezaevinde tutuluyor."

"Şimdi verilen rapor nihai değil. Kesin sonuç 45 gün sonra verilecek. Ancak Muhammed bu 45 günü cezaevinde geçirdiği için durumunda bir düzelme olmayacak. Bu da sağlıklı yargılanmasını engelleyecek."

"Psikolojisi kötüye gidiyor"

Muhammed Serdar Delice, 24 Şubat 2010 ile 27 Kasım 2011 arasında askerden firar ettiği gerekçesiyle yargılanıyor.

Avukat Çakır, GATA'da yapılan muayene sonucunda Muhammed'in "firar suçu"nu işlediği tarihler arasında askerliğe elverişli olduğu yönünde rapor hazırladığını söyledi.

Bugün ise ortopedi ve göğüs hastalıkları açısından askerliğe elverişli olmakla birlikte psikolojik olarak elverişli olup olmadığına 45 gün dolduktan sonra, Mart ayının son haftasında karar verileceğini söyleyen Avukat Çakır, durumun bu süreçten sonra netleşeceğini belirtti.

Çakır, Muhammed'in cezaevine girdiği döneme oranla psikolojik olarak daha kötü durumda olduğunu söyledi ve ekledi:

"Hava değişimi verilmiş bir insanın rahatlaması için evine gönderilmesi gerekir. Ancak bürokratik işlemler nedeniyle Muhammed hala cezaevinde tutuluyor.

"Bu gidişle durumunda bir düzelme olamayacağı gibi psikolojik olarak daha da kötüleşebilir. Bu da ön raporda bahsedilen şizotipal kişilik bozukluğu rahatsızlığının kesin raporda da yer alabileceği anlamına geliyor."

Kaynak: Bianet