17 Şubat 2012 Cuma

"Kutsal Değerler Değil, Kadın Saldırıya Uğradı"

İmece Kadın Sendikası, Topkapı Sarayı'nda cinsel ilişkiye girdiği iddiasıyla bir kadın işçinin işten çıkarılmasını kınadı. Haberin basına yansıma şeklinin söz konusu kadın için telafi edilemez yaralara sebep olabileceğini söyledi.

Topkapı Sarayı'nda bazı çalışanların kutsal emanetler ve harem odasında cinsel ilişkiye girdikleri iddiasıyla açılan soruşturmanın ardından kadın işçi işten çıkarıldı, erkek işçinin ise görev yeri değiştirildi.

İmece Kadın Sendikası, bu olaya dair yaptığı basın açıklamasıyla kadının işten çıkarılmasını kınadı ve kamusal alanın kadınlar açısından tehlikeli bir yere dönüştürerek kadınları eve gönderici mesajlara sahip olduğunu belirtti.

Kadının kendilerine başvurması durumunda sendikanın hukuki destek sağlayacağı da açıklandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cinsiyetçi, ayrımcı erkek egemen saldırılar, basında '26 yaşında bayan işçi' olarak lanse edilen  kadın işçi  üzerinde geri dönülmez, telafi edilemez yaralara sebep olabilecektir.

"İmece Kadın Sendikası olarak her geçen gün istihdam seviyesi gerileyen ve güvencesiz alana itilen kadın emeği açısından bu tür haberlerin ve  uygulamaların kadınları ve kadın emeğini tehdit ettiğini, kamusal alanın kadınlar açısından tehlikeli bir yere dönüştürerek kadınları eve gönderici mesajlara sahip olduğunu belirtmek zorundayız.

"Muhafazakarların değerleri önemlidir, ancak kadınların bu ülkede özgür ve eşit yurttaşlar olarak yaşayabilmeleri çok daha önemlidir. Çünkü kadın hak ve özgürlükleri her zaman pervasız bir şekilde ihlal edilmeye devam edilmektedir.

"O nedenle en az dini ve kültür değerlerine gösterilen hassasiyet kadar,  kadın hak ve özgürlüklerine hassasiyet gösterilmesi, hatta kadınların tarihsel ezilmişliği göz önüne alınarak  pozitif ayrımcılık yapılması, günde beş kadının erkek şiddeti ile yaşam hakkı elinde alındığı ülkemizde kadın haklarına karşı daha da duyarlı olunması gerekmektedir.

"İmece Kadın Sendikası olarak kadınların hakları çiğnenerek dini hassasiyetler yeniden üretilmesine,  erkek egemen tarihin tekerrür etmesine hayır diyoruz.

"Görüyoruz ki; burada saldırıya uğrayan iddia edildiği gibi 'kutsal değerler' olmamıştır, böyle bir suç medya tarafından yaratılmıştır. Tam tersine kadın işçinin yaşamı alt üst edilmiş, işten atılarak ve yaftalanarak yaşamı tehdit edilmiştir. Ve genel olarak bütün kadınlar saldırıya uğramış, 'kadın olmak' suçlu olmak için yeterli bulunmuş ve 'kadın' potansiyel suçlu olarak gösterilmiştir. Bu cinsiyetçiliktir, ayrımcılıktır, kadına yöneltilmiş bir şiddettir.

"İmece  Kadın Sendikası olarak temizlik işçisi, kadın arkadaşımızın sendikamıza başvurması durumunda hukuki destek vereceğimizi  ve haklarını sonuna kadar savunacağımızı buradan ilan ediyoruz."

Kaynak: Bianet