14 Şubat 2012 Salı

Vicdani Retçi Delice "Yol Tutuklusu"

GATA'dan 45 günlük "hava değişimi" verilen tutuklu vicdani retçi Muhammed Serdar Delice, savcılık ifadesinin ardından evine dönmeyi hayal ederken savcının kararıyla "yol tutuklusu" olarak Mamak Cezaevi'ne gönderildi.

27 Kasım 2011'de tutuklanan vicdani retçi Muhammed Serdar Delice'ye Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) tarafından 45 gün "hava değişimi" verildi.

Delice'nin eşi Dilek Taş Delice, bianet'e yaptığı açıklamada bu karar çerçevesinde Muhammed'in yargılandığı Malatya Askeri Mahkemesi'ne çıkarılarak burada ifadesi alındıktan sonra İstanbul'a evine döneceğini düşündüklerini söyledi.

Ancak gelişmeler düşünüldüğü gibi olmadı.

Duruşmasına da katılamayacak

Muhammed, dün Ankara'da GATA'dan çıkarıldıktan sonra askeri savcı Muhammed'in "yol tutuklusu" olarak Mamak Askeri Cezaevi'ne yerleştirilmesine karar verdi.

"Hava değişimi" de muayene başlangıç tarihi olan 8 Şubat tarihinde başlatılan Delice, şu an Mamak Cezaevi'nde "yol tutuklusu" olarak tutulmaya devam ediliyor.

Muhammed'in eşi Dilek Delice, bugün cezaevinde Muhammed'le ilgilenen İlhan başçavuşla görüşmüş ve cezaevinden çıkış tarihinin 23 Şubat olduğunu öğrenmiş.

Bu durumda Muhammed, 17 Şubat'ta Malatya'da görülecek duruşmasına da katılamayacak.

"Herhalde 45 günü cezaevinde tamamlatacaklar"

Dilek Delice, yaşanan belirsizlikler yüzünden artık psikolojisinin bozulduğunu, iki çocuğu ile birlikte sürekli olarak umutlandığını ancak her seferinde heveslerinin kursaklarında kaldığını söylüyor:

"Hava değişiminin amacı Muhammed'in o ortamdan 45 gün de olsa uzaklaşması ve rahatlamasıyken o şimdi cezaevinde.

"45 günün bir haftası geçti. Herhalde kalanını da cezaevinde geçirmesini sağlayacaklar. Raporda 45 günlük hava değişiminden sonra tekrar adli müşahedeye alınacağı söyleniyor. Ne olacağını ben de bilemiyorum.

"Verilen rapora göre, şimdilik Muhammed'in askerliğe elverişli olduğu, hava değişimin ardından tekrar kontrole alınacağı söyleniyor. Şimdilik 17 Şubat'taki duruşmayı bekliyoruz."

Kaynak: Bianet