12 Şubat 2012 Pazar

Toplu mezarlar Başbakan'a soruldu

BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, Başbakan Erdoğan'a toplu mezarlarla ilgili olarak neler yaptıklarını sordu.

BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, toplu mezarları Başbakan Erdoğan'ın gündemine taşıdı. Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Binici, İHD Diyarbakır Şubesi'nin hazırladığı "Toplu Mezar Haritası"na göre bugüne kadar 12 toplu mezar kazısı yapıldığını, 255 toplu mezarın kazılmayı beklediğini belirtti. Toplu mezarlarda 3 bin 274 kişinin cesedinin bulunduğunu hatırlatan Binici, Başbakan Erdoğan'a toplu mezarlar için ne yaptıklarını sordu.

Soru önergesinde, Erdoğan'ın 08 Şubat günü düzenlenen "valiler buşuması"nda yaptığı, "Dikkat edin, terör örgütünün siyasi uzantısı gibi hareket eden parti, tıpkı diğer statüko partileri gibi faili meçhuller konusunda isteksiz olduğunu, samimiyet sergilemediğini, konunun üzerine yeterince gitmediğini görürsünüz. Neden? Çünkü faili meçhuller araştırıldıkça toprak kazıldıkça bir ucu Ergenekon'u savunan statüko partilerine, diğer ucu örgütün kuklası haline gelmiş bu partiye dokunur" konuşması da hatırlatıldı.

Binici, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"Parlamentoya ilk defa girdiğimiz 23'üncü dönemde 6 adet, 24'üncü dönemde ise 7 adet toplu mezarlar ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasıyla ilgili TBMM Başkanlığı'na verdiğimiz, Meclis araştırma komisyonu kurulması taleplerimizdeki isteksizliği ve samimiyetsizliği neye göre ölçüyorsunuz?

Faili meçhul cinayetler veya toplu mezarların araştırılması için meclis araştırma komisyonu kurulması talepleri, Hükümet ve parti politikalarınızın bir gereği olarak mı meclis grubunuzun oylarıyla ret edilmektedir?

Faili meçhul cinayetlerin açığa çıkarılması hususunda hükümetinizin herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

Hükümetleriniz döneminde aydınlatılmış, geçmişten bu güne intikal eden faili meçhul cinayet veya cinayetler var mıdır? Varsa hangileridir?

Hükümetleriniz döneminde işlenmiş faili meçhul cinayet var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan 'Toplu Mezar Haritası' ile ilgili olarak Hükümetinizin başlatmış olduğu herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmaların seyri hakkında bilgi verebilir misiniz?

İnsan Hakları Derneği raporuna göre bu güne kadar açılmış olan 12 toplu mezardan kaç tanesi talimatlarınız doğrultusunda açılmıştır

İnsan Hakları Derneği raporuna göre başvurusu yapılığı halde açılmayı bekleyen 255 toplu mezarın açılması için herhangi bir talimat verdiniz mi?"

Kaynak: ETHA