7 Şubat 2012 Salı

Terme halkı doğasına sahip çıkıyor

Danıştay kararları şirketlere uygulanmıyor, Temiz Ünye Çevre Platformu (TÜÇEP), OMV Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'ne karşı Danıştay'da açtığı yürütmeyi durdurma davasını kazandı. Fakat, şirket karara uymayarak çalışmalarına devam ediyor. TÜÇEP üyeleri eyleme hazırlanıyor.


Samsun'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen OMV Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'ne karşı bölge halkının yürüttüğü mücadele sürüyor. Santralin lisansının iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle Danıştay'a başvuran çevre halkı davayı kazandı. Danıştay'ın "yürütmeyi durdurma" kararına tüm taraflara iletilmesine rağmen uygulanmayan şirket çalışmalarını sürdürüyor.

Danıştay kararının uygulanması için tüm mercilere başvurduklarını fakat bir sonuç alamadıklarını kaydeden Temiz Ünye Çevre Platformu (TÜÇEP), 25 Şubat günü şirketin önünde eyleme hazırlanıyor.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan TÜÇEP, Danıştay’ın kararının yok sayıldığına dikkat çekti, “Ne Kozluk Belediye Başkanı, ne Terme Kaymakamı, ne Terme jandarması, ne EPDK ne de Bimer olumlu bir cevap vermiştir. Bu kurumlar konunun muhatabının kendileri olmadığını söyleyerek adeta ipe un sermişlerdir. Acaba yürütmenin durdurulmasının kamuoyu tarafından duyulması sonrası, şirketin yani OMV Samsun Elektrik Üretim A.Ş’nin yaptığı açıklamada olduğu gibi 'Biz 600 milyon Euro harcadık ve çalışmalarımıza devam ediyoruz' gibi mi düşünmektedirler” diye sordu.

Yargı kurallarının sadece vatandaşlar için ulusal ve uluslararası büyük sermaye için de geçerli olmadığı gerektiği kaydedilen TÜÇEP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Danıştay kararında vurgulandığı gibi, birinci sınıf tarım arazilerimiz üzerinde kurulan ve bacalarından çıkan sera gazlarının asit yağmurları ile, topraklarımızın, içme sularımızın ve tüm yaşamımızın üzerine yağıp, ağır ağır zehirlenmemize sessiz mi kalacağız? Karadeniz’in en güzel yerlerinden olan, herkesin hayran kaldığı Ünye, Terme, Fatsa'nın aynı güzellikte korunmasının ve gelecek kuşaklara bu güzel çevrenin yani emanetin ulaştırılmasının, bizlerin omzunda bir sorumluluk olduğu gerçeğini unutmayalım.”

Doğanın kirletilmesine sessiz kalmayacaklarını belirten TÜÇEP, 25 Şubat Cumartesi günü, Terme Akçay’da buluşarak şirket önünde eylem yapacaklarını duyurdu. Açıklamada, “Tüm halkımızın bu mücadelede yanımızda görmek istiyoruz. Binlerce kilometre uzaklardan gelip, paralarına dayanarak, bizlerin yaşamasına ve çevresine kastedemeyeceklerini, buna rıza göstermeyeceğimizi, hep bir ağızdan haykıralım” çağrısında bulunuldu.

Kaynak: ETHA