7 Şubat 2012 Salı

Eşcinsel Hakemin Hukuk Mücadelesi

Hakem Dinçdağ’ın TFF’ye açtığı davanın dördüncü duruşmasında avukat Söyle "Federasyonun iç tüzüğünde ‘hastalığı nedeniyle askerlik yapamayanlar, hakemlik yapamaz’ yazıyor ama eşcinsellik bir hastalık değildir. Dolayısıyla bu madde geçersiz" dedi.

Eşcinsel olduğunu beyan ederek askerlikten muaf raporu aldıktan sonra hakemlik yapmasına izin verilmeyen hakem Halil İbrahim Dinçdağ'ın Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) karşı açtığı tazminat davasının dördüncü duruşması bugün görüldü.

İstanbul 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 20 Ekim'de görülen üçüncü duruşmada hâkim tanıkların dinlenmesi için davayı 7 Şubat'a ertelemişti. Saat 11.35'te görülen bugünkü duruşmada tanıkların gelmemesi üzerine tanıkların tekrar çeğırılmasına karar verilerek bir sonraki duruşma tarihi 5 Haziran olarak belirlendi.

bianet'e konuşan Dinçdağ eşcinsel olduğunu kamuoyuna kendisinin açıklamadığını söyledi. "Eşcinsel olduğuma yönelik haberi yapan ilk gazeteci beni aradı. 'Haklarının iade edilmesi için bu haberi yaptım. Dilekçeyi, federasyonda çalışan birisinden aldım' dedi.  Kendisini tanık olarak mahkemeye çağırdık. Bir gazeteci olarak kaynağını deşifre edemeyeceğini söyledi" dedi.   

Dinçdağ Haziran ayını bekleyeceklerini ve davanın daha ne kadar uzayacağını merak ettiğini de sözlerine ekledi.

Avukatı Fırat Söyle ise eşcinselliğin bir hastalık, bir cinsel kimlik bozukluğu olmadığınının altını çizdi. "Futbol federasyonu, iç tüzüğün, 'hastalığı nedeniyle askerlik yapamayanlar, hakemlik yapamaz' maddesine dayandırarak Halil İbrahim'in hakemliğine bir süre son verdi" diyen Söyle, eşcinselliğin bir hastalık olmaması nedeniyle bu maddenin dikkate alınmaması gerektiğini belirtti.

Futbol Federasyonu'nun daha sonra hatasını gördüğünü ancak bu süreçte yaşı ilerleyen Dinçdağ'ın hakemlik için istenen yaşı geçtini ifade eden Söyle, "Halil İbrahim'in yaşadığı sıkıntılar oldu. Yaş sınırı nedeniyle klasman grubuna yükselme şansı ortadan kalktı. Kendisine yalnızca il hakemliği yapabilirsin deniyor. Ama bunun pek bir getirisi yok" dedi.

Dinçdağ'a yapılan uygulamaların hukuka aykırı olduğunu belirten Söyle "Tanıkların ifadeleri alındıktan sonra muhtemelen bilirkişiye gidecek ve mahkeme kararını verecek" diye konuştu.

Ne Olmuştu?

Trabzon'da 14 yıl futbol hakemliği yapan Halil İbrahim Dinçdağ, Trabzon İl Hakem Kurulu'nun kendisinden askerlikle ilgisi olmadığına dair belge istemesi üzerine Trabzon Askerlik Şubesi'nden "askerliğe elverişli değildir" ibareli bir rapor almıştı.

Raporu İl Hakem Kuruluna vermesinden sonra Trabzon İl Hakem Kurulu üyelerinden birisi, Halil İbrahim Dinçdağ ile birebir konuşmuş, kendisine artık maç verilmeyeceği söylemiş ve hakemliği bırakmasını istemişti.

Trabzon İl Hakem Kurulu da Dinçdağ'a maç vermemeye başlamıştı. Olay Futbol Federasyonu'na yansımış ancak bu süreçte Dinçdağ'ın cinsel yönelimi basına yansımıştı.

Kaynak: Bianet