8 Şubat 2012 Çarşamba

Şikayetçi de Polis, Bilirkişi de Polis

Ferhat Gerçek davasında mahkeme, "bilirkişi" olarak Emniyet'i görevlendirdi; Gerçek'in avukatı, "bilirkişi raporunun" hatalı olduğunu söyleyerek raporu hazırlayan polis hakkında suç duyurusu yapmaya hazırlanıyor.

Beş yıl önce polisin vurarak sakat bıraktığı Ferhat Gerçek'le ilgili görülen davada, mahkeme kamera kayıtlarını incelemesi ve görüş belirtmesi için Emniyet'i görevlendirdi.

Olay yeri görüntülerinin yer aldığı kamera görüntülerinin CD'sini inceleyerek rapor hazırlayan Emniyet Müdürü Necati Erdem'in hazırladığı raporda işaretlenen kişilerin "yanlış teşhis edildiğini" söyleyen Avukat Oya Aslan, hem "hatalı raporu hazırlayan polis memuru hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını" hem de tarafsız bilirkişi talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Vurana 10,5 yıl, Ferhat'a 15 yıl

7 Ekim 2007'de Yenibosna'da Yürüyüş dergisi satanları darp eden polis, kaçmaya çalışan Ferhat'ı da sırtından vurmuştu.

Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Cengiz Çalış, Yavuz Özer, Aydın Özdere, Hasan Bayraktar, Emre Taşkın, Can Koçbülbül ve Muzaffer Ünal isimli polislere dava açıldı. Polislere "görevi kötüye kullanmaktan" 10,5 yıl ceza isteniyor.

Ferhat ve davadaki 12 kişi ise "toplantı ve gösteri yasasına muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu görevlisine hakaret" ve "nitelikli mala zarar vermek" suçlarından 15 yılla yargılanıyor.

Ferhat'ın Bakırköy 9, Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada, olay yeri görüntülerinin incelenmesi için "bilirkişi" olarak Emniyet'e başvuruldu.

Avukat Aslan, 25 Ekim 2011 tarihli "bilirkişi raporundaki" görüntülerin tahlilinde yanlışlık olduğunu, Mustafa Kaya olarak tanımlanan kişinin Kaya olmadığını, bunun da fotoğraflarla kanıtlanabileceğini açıkladı.

"Kaya'nın olay yerinde bile olmadığını" açıklayan Aslan, 3 Şubat'taki duruşmada mahkemeye sunulan CD bilirkişi raporundaki "yanlış teşhis" nedeniyle raporu hazırlayan Emniyet Müdürü Erdem hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Ayrıca, mahkemeden, CD'nin tarafsız bir bilirkişi tarafından tekrar incelenmesi ve bu raporun dikkate alınmaması yönünde de başvuruda bulunulacak.

Polis aracının parasını da istediler

Onu sakat bırakan kurşunun hangi polisin silahından çıktığının tespiti için gerekli olan mermi ile yakın mesafeden ateş edildiğinin kanıtı olabilecek Ferhat'ın tişörtü Adli Tıp Kurumu'na yollanmıştı. Ancak mermi ile tişört Adli Tıp'ta kayboldu ve dava dosyasından çıkmadı. Bu deliller kaybolduğu için silahı kimin, hangi mesafeden ateşlediği çözülemiyor.

Ayrıca, Ferhat'a olay günü zarar gören polis araçlarının "tamir masraflarının tazmini" için de ayrı bir dava açıldı.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Ferhat ile dört kişinin iki polis otomobiline taşla saldırarak maddi zarar verdiği ve araçlarda toplam 2 bin 242 TL'lik hasar olduğu öne sürerek zararın davalılardan tazmini istendi. Ödeme yapılırken, olay tarihi olan 7 Ekim'den itibaren işleyen yasal faizin de eklenmesi talep edildi.

Kaynak: Bianet