10 Şubat 2012 Cuma

Hani Taşeron Kölelikti?

DİSK Genel Kurulu'nda işten çıkarılan Maltepe Belediyesi taşeron işçileri, sendika ve Kılıçdaroğlu'na seslenerek "21. yüzyılda taşeron köleliktir" sözlerini hatırlattı; salonda arbede çıktı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) 14. Genel Kurulu işten atıldıkları için direnişte olan ancak DİSK'in kendilerine destek vermediği Maltepe Belediyesi işçilerinin direnişiyle başladı.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Maltepe Belediyesi'ne bağlı taşeron şirkette çalışan ve örgütlendikleri için işten çıkarılan işçiler bir buçuk aydır belediye binası önünde direniyordu.

İşçiler, taşeron sisteminin getirdiği esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı örgütlenerek taleplerini Belediye'ye sunmuştu ancak Belediye buna karşılık işçileri işten çıkarmıştı.

"Genel-İş'i teşhir ettik"

İşçiler, direniş sürecinde DİSK Genel-İş'in de kendilerine destek olmadığını hatta "köstek" olduğunu söylüyordu.

İşçiler, bugün Genel Kurulu'a gelerek, direnişlerinde kendilerine destek olmayan DİSK'e bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Başkanı aynı zamanda zamanda CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı olan Nevzat Karataş'a seslendi.

bianet'e konuşan direnişteki işçi Alper Ekinci, Karataş'ı, direnişlerinde kendilerine destek olmadığı için teşhir ettiklerini bunun üzerine de Karataş'ın kendilerine küfür ettiğini söyledi.
Bu sırada Karataş ile işçiler arasında arbede çıktı.

Kılıçdaroğlu'nu da konuşturmadılar

Daha sonra kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da uzun süre konuşturmadıklarını söyleyen Ekinci, salonda çok gergin bir ortam oluştuğunu ve iki kez arbede çıktığını belirtti.

"Kılıçdaroğlu'na '21. yüzyılda taşeron köleliktir' sözlerini hatırlattık. Ancak kendisi çok politik konuşarak bize bir yanıt vermedi. Sadece 'Sıkıntısı olup bana gelen insanlar için elimden geleni yaparım' dedi.  Bir süre sonra da salondan ayrıldı."

Ekinci, işçilerle birlikte hala Kurul'da olduklarını ve oradan ayrılmamaya niyetli olduklarını söyledi.
Hatırlanacağı gibi Kılıçdaroğlu, Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu'nda işçilere şöyle seslenmişti:

"Taşeron 21. yüzyılın kölelik rejimidir, bunu asla unutmayın. Şimdi diyoruz ki, taşeron işçilere; 'efendim haklarınıza sahip çıkın'. Buyurun bir taşeron işçi gitsin bir yerde, 'ben sendikalı olayım' desin. Ertesi gün kapının önündedir. CHP iktidarında taşeron işçiliği tarihe gömeceğiz. Herkes sendikalı, herkes toplu sözleşmeli, herkes grev hakkına sahip olacak."

İşçilerin talepleri ne?

* Belediyede aynı işi yapan kadrolu işçilerle eşit maaş verilsin.

* Tüm işçilerin alımına ve çıkarılmasına karar veren, üst işveren Maltepe Belediyesi'dir. Taşeron işçiler iş sözleşmesiyle çalıştırılsın, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi Maltepe Belediyesinin güvencesine alınsın.

* Aynı işi yapan kadrolu işçilere uygulandığı gibi çalışma saatleri 40'a indirilsin.

* Cumartesi günü çalışmasına son verilsin ya da bu çalışmalar 4857 Sayılı Kanun gereğince fazla mesai ücreti olarak ödensin.

* Kadrolu işçilerin almış oldukları ikramiye, aile, çocuk, yakacak ve giyim yardımı gibi sosyal yardımlar, taşeron işçilerine de verilsin.

* Tüm taşeron işçilere sendikal örgütlenme hakkı verilsin.

* Güvencesiz çalışmaya ve taşeron uygulamasına son verilmesi için Meclis'teki partiler önerge versin.

Kaynak: Bianet