8 Şubat 2012 Çarşamba

Gülnar'da "Halka Rağmen" Nükleer Santral Toplantısı

İşte halka rağmen nükleer dayatmacılığın ifadesi; Devletimizin büyükleri buraya nükleer santralin yapılmasına karar vermişler. Ülkenin milli çıkarları ön planda olduğu için kişilerin düşüncesinin çokta önemli olmadığı düşüncesi ile buraya nükleer santralin yapılmasına karar verildi. Artık bizim ve bölge halkının fikirleri çok da önemli değil.

Daha önce halkın rağbet etmediği ve Mersin NKP'nin protestosuyla karşılaşan Akkuyu NGS A.Ş. tarafından Büyükeceli'de, çevre köylerdeki muhtarlar ve belediye başkanlarını bir araya getirerek bir toplantı yapıldığı ve görevlilere değil sivil halka yapılması gereken bu toplantıyı halka bilgilendirme toplantısı olarak gösterdiği bildiriliyor.

Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale'nin organize ettiği bildirilen toplantıya Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan, Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş ile çevre köylerden çağrılan muhtarlar katıldı.

NGS A.Ş. Mersin Bilgilendirme Ofisi Müdürü Faruk Uzel, 'Akkuyu Nükleer Santral' projesini halka rağmen yürütme gibi bir amaçlarının olmadığını belirtmek zorunda kalarak, direnişi kırmaya yönelik olarak bölgeden 12 bin kişiye iş verileceğine ilişkin vaadlerde bulundu.

Uzel, 2023 yılına kadar sürecek bir inşaat sürecinin bulunduğunu ifade ederek bölgedeki tüm insanların Nükleer Santral inşaatı süresince çalışacağını ileri sürerek. Her geçen gün çalışan sayısının artacağını ve Büyükeceli'nin gelişerek bir cazibe merkezi haline geleceğini savundu.

20 milyar dolar olarak öngörülen projenin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük bütçeli projesi olduğuna dikkat çeken Uzel, "Bu bütçenin en az yarısı Türkiye'de harcanacak. Özellikle bu bölgenin imkanları ile karşılanacak. Yani Rusya'dan çok teknik ayrıntılar elbette gelecek ama beton gelmeyecek, demir gelmeyecek" diye konuşarak Nükleer Santralin kaba malzemelerinin bütçedeki oranını abartmayı ihmal etmediği görüldü.

Uzel, ayrıca G-20 olarak adlandırılan gelişmiş ülkelerin büyük bölümünün kendi enerjilerini kendilerinin karşıladığına dikkat çekerek, Türkiye'nin 2011 yılında enerji ihtiyacı için ödediği paranın 50 milyar dolar olduğunu kaydetti. Uzel, Akkuyu Nükleer Santral inşaatına 2013 yılında başlanacağını da sözlerine ekledi.

Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale,"Devletimizin büyükleri buraya nükleer santralin yapılmasına karar vermişler. Ülkenin milli çıkarları ön planda olduğu için kişilerin düşüncesinin çokta önemli olmadığı düşüncesi ile buraya nükleer santralin yapılmasına karar verildi. Artık bizim ve bölge halkının fikirleri çokta önemli değil" sözleriyle Nükleer Santral yapımının şimdiden faşizan bir sürece yöneldiğini açık etti.

Projenin buraya yapılması nedeniyle kendilerinin de isteği olacağını söyleyen Kale;"Şu andan itibaren mademki bu proje buraya yapılacak, bütün riski bölge olarak biz taşıyorsak bizim de bazı isteklerimiz olacaktır. Bu isteklerimizi Rus yetkililer söz verdi, yerine getirecekler. Bölgemizde atom, nükleer fizik mühendisi olmadığı için 'Bunları niye dışarıdan getiriyorsunuz?' deme şansına sahip değiliz. Yalnız burada bir bahçıvan alınacaksa bu bizim insanımız olacak. Burada bir iş yapılacaksa bizim esnafımız yapacak." dye Nükleer Santral'e karşı çıkmaktan vazgeçtiğini ortaya koydu.

Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan da, Türkiye'nin 2025 yılında enerji darboğazına gireceğine dikkat çekti. Akkuyu'ya kurulacak santralin 30 yıl önce başladığını hatırlatan Aktan, "Bir devlet 30 yıl önce başlamış olan bu santralin vatandaşına zararı olacağını düşünse yapacağına inanmıyorum. Enerjide bağımlılığı ortadan kaldırmak zorundayız" diyerek Rosatom'a göbeğinden bağımlı bu projeyi aklamaya ve Çernobil'le, Fukuşima ile nasıl kontrol edilemez bir tehlike olan Nükleer Santralleri savunmaya kalktı.

Konuyla ilgili olarak tepkilerini dile getiren Nükleer Karşıtı Platform'dan Mustafa Cevdet Arslan "Halka rağmen" yapıldığı ileri sürülen "bilgilendirme toplantısı"nın resmi çevrelerin bir toplantısı olduğunu kimsenin inkar edemeyeceğini bunun bilgilendirme toplantısı yerine geçemeyeceği NKP'nin yasal sürecin gereklerini de yerine getireceğini ve bu "resmi" toplantının Nükleer dayatmacılığı ve nükleercilerin nasıl halk düşmanı tavırlar içinde olabileceğini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Kaynak: RedHaber