8 Şubat 2012 Çarşamba

Cerattepe'nin maden sahası olarak tekrar aramaya açılmasına sert tepki

2008 yılında Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde Artvin şehir merkezinin hemen üzerinde bulunan Cerattepe mevkiindeki maden sahasında çıkarılması düşünülen bakır ve altın madeni için verilen maden arama ruhsatları mahkeme kararı ile iptal ettirilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu sahayı yeniden maden arama sahası olarak ihaleye çıkarması, çevreci örgütleri ve Artvinlileri hareketlendirdi.

Artvin’deki siyasi parti temsilcileri, sivil toplum, oda temsilcileri ile muhtarlar ve yerel yöneticilerden oluşan bir heyet Ankara’ya gitti. Bugün Ankara’da bir dizi temaslarda bulunacak Artvinliler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la da görüşecek.

Otobüsün hareketi öncesinde Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, destek veren kitleler adına bir basın açıklamasında bulundu. Açıklama şöyle:

“Artvin’imiz, sürekli parçalanan ve yok edilen doğal yaşlı ormanları, artık durgulaşan ve bir göletler zincirinedönüşen Çoruh’u ve insana, bitkiye, hayvana can veren dereleri üzerine insafsızca yapılan HES’ler ile ne yazık ki tanınmayacak hale gelmektedir. Yatırımlar adı altında Artvin’imizin doğasına yapılan tüm müdahaleler, özellikle kırsaldaki köylerimizde, yaylalarımızda ve Çoruh Vadisi’nde yaşayan halkımızın zorunlu olarak göçünü ve sonuncunda bölgemiz insansızlaştırılmasını beraberinde getirmektedir. Sanıyoruz ki sıra Artvin merkezde yaşayan insanların da buraları terk etmesine gelmiş olacak ki 2008 yılında tüm halkımızla beraber verdiğimiz mücadele ile sona erdirilen Cerattepe yeniden gündeme getirilmiştir.

Bilindiği üzere, doğa cenneti Artvin’inimiz hemen yukarısında bulunan Cerattepe mevkiinde yapılmak istenilen madencilik faaliyeti, 15 yıllık inançlı ve kararlı mücadele sonucunda 24.10.2008 tarihinde mahkeme kararı ile bir bütün olarak sona ermişti. Ancak, yeni Maden Kanunu ve uygulama yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ile ülkemiz genelinde ilk olarak 1343 maden sahasının ihale yolu ruhsatlandırılacağı bizzat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıklanmıştır.

Açıklanan listede Artvin ili genelinde ihaleye çıkarılacak onlarca saha olduğu tespit edilmiştir. Artvin merkezde ise Cerattepe sahası ile beraber özellikle ilimizin içme suyu kaynaklarının önemli bir kısmını da içine alan 4 bin 156 hektarlık çok daha geniş bir sahanın ihalesinin 17 Şubat 2012 tarihinde Ankara’da yapılacağı öğrenildiğinde Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde yerel yöneticilerimizin, ilimizin tüm siyasi parti temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve halkımızın katıldığı bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantı sonucunda, özellikle Artvin şehir merkezine yakınlığı ve olumsuz etkilerinin oldukça ciddi ve kalıcı olacağı çok açık olan bu iki saha konusunda ihale tarihine kadar uygulanmak üzere alınan kararları da içerin bir ortak metin düzenlenmiş ve tüm katılımcılar tarafından imzalanmıştır.

Değerli basın mensupları alınan ortak kararların ilk aşamasını bugün, bu saatte başlatıyoruz. İlimizin bazı yerel yöneticileri, tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir heyet ile söz konusu sahaların ihale sürecine dahil edilmemesi ve ilimizdeki madencilik faaliyetlerinin tamamen durdurulması için Ankara’ya hareket ediyoruz.

Biz Artvinliler olarak yaşadığımız çevreye, doğamıza, kültürümüze, yer altı ve yer üstü zenginliklerimize sahip çıkma sorumluluğunun boşuna bir mücadele olmadığına, kararlı olduğumuz sürece eninde sonunda bu mücadeleyi kazanacağımızı 2008 yılında kanıtladık. Belki de Türkiye’nin hiçbir bölgesinde olmayan bu birlikteliğimiz olduğu sürece Cerattepe’de bir kez daha karşımıza çıkarılan bu mücadeleyi tekrar kazanma başarısı göstereceğimize inancımız tamdır.

Bizler, Cerattepe ve diğer sahaların işletilmesi sonucunda bozulacak bir doğa kirlenecek toprak ve tarım alanları, zehirli ürünler, içilemeyecek hale gelecek su kaynakları veya her gün ne zaman heyelan olacak korkusu ile yaşamak istemiyoruz. Bizler, daha önce defalarca tekrar ettiğimiz gibi Artvin'inimizin bir eğitim kültür, ekoturizm ve sağlık kenti olması için çalışmalar ve yatırımlar yapılmasını bekliyoruz.

08Haber
Kaynak: RedHaber