17 Şubat 2012 Cuma

Gerzeliler'e alkışlı protesto soruşturması

Sinop'un Gerze İlçesi'ne kurulmak istenen termik santrale karşı mücadele eden Gerzeliler, Kaymakamı istifaya çağırdıkları ve alkışla protesto ettikleri için yargılanacak.


Sinop'un Gerze İlçesi'nde halkın termik santrale karşı mücadelesi de mücadeleyi engelleme girişimleri de sürüyor. 23 Ağustos 2011 tarihinde izin almadan sondaj çalışması yapmak isteyen şirket araçlarını engelleyen köylülerin ertesi gün Kaymakamlık önünde yaptıkları eylem yasadışı olarak gösterilmek isteniyor. Gerze Cumhuriyet Savcılığı, yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemle ilgili aralarında Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) Sözcüsü Şengül Şahin'in de bulunduğu 11 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Haklarındaki soruşturmaya ilişkin ETHA'ya bilgi veren YEGEP Sözcüsü Şengül Şahin, 23 Ağustos 2011 tarihinde gece yarısı termikçi şirketin sondaj araçlarının köylerine geldiğini hatırlattı. İzinsiz yapılmak istenen sondaj çalışmasına köylülerin engel olmak istediklerini ve araçların geçişine izin vermediklerini söyleyen Şahin, şirketin Gerze'nin Yaykıl Köyü'ne giremeden kovulduğunu belirtti.

Şahin, şirket araçlarının gönderildiği günün sabah saatlerinde, jandarma müdahalesi ve santral kurulmasını protesto etmek için Gerzelilerin Kaymakamlık önünde toplandığını söyledi. Yaklaşık 10 dakika süren eyleme 300 kişinin katıldığını hatırlatan Şahin, burada bir konuşma yaptıklarını ve halkın taleplerine sessiz kalınmasına tepki gösterdiklerini belirtti.

Şahin, şirketin izin çalışmalarına ilişkin Gerze Kaymakam'ına daha önce başvuruda bulunduklarını, sondaj izni olup olmadığın sorduklarını kaydetti. Şirketin izni olmadığı yanıtı aldıklarını söyleyen Şahin, yaşananları alkışlarla ve sloganlarla protesto ettiklerini belirtti.

Yaşam alanlarının ellerinden alınmak istenmesine karşı mücadele ettiklerini vurgulayan YEGEP Sözcüsü Şahin, 300 kişinin katıldığı eylemde sadece 11 kişi hakkında soruşturma başlatılmasına dikkat çekti.

2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet ettikleri iddia edilen 11 kişinin, dağılma sırasında yolu trafiğe kapattığı da öne sürülüyor.

3 YILDA 7 DAVA

Termik santrale karşı verilen mücadelenin sürdüğü 3 buçuk yıllık süre içinde, 7 ayrı dava açıldı, 300'e yakın kişi ifade verdi.

Yeşil Gerze Çevre Platformu’nun Avukatı Emre Baturay Altınok yaptığı açıklamada, 3 Şubat günü polisin gönderdiği evrak üzerine 11 Gerzeli'nin ifadeye çağrıldığını söyledi. Altınok, Gerzelilere 2911 sayılı Tolantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, izinsiz basın açıklaması yapmak ve kamu görevlisi olan Kaymakamı istifaya davet etmek suçlamasına ilişkin sorular sorulduğunu kaydetti.

İfade veren Gerzeliler, kamu görevlilerinin görevini yerine getirmediği için; duyulan tepki üzerine Kaymakam’ı istifaya çağırdıklarını, bunun demokratik bir hak olan ifade özgürlüğü kapsamında bulunduğunu kaydetti. Ayrıca Türk Ceza Kanunu'nda kamu görevlilerinin istifaya çağrılmasının bir suç olarak düzenlenmediğini ifade etti.

TERMİKÇİLER YASA TANIMIYOR

Sinop'un Gerze İlçesi'ne kurulmak istenen termik santralle ilgili yasal süre dolmasına rağmen hükümet ve bürokrasi şirketin önünü açmak için çaba harcıyor. Şirkete peş peşe ek süreler verilirken son tarihin 10 Mart olduğu öğrenildi. ÇED Genel Müdürlüğü, 10 Mart tarihinden itibaren şirketin verdiği dosyaların tam olup olmadığını ineceleyecek.

21 ayrı kurumun görüş bildireceği toplantıya YEGEP, Gerze ve Sinop Belediye başkanları da katılacak. Toplantının sabah yapılacak oturumuna katılacaklarını söyleyen YEGEP Sözcüsü Şengül Şahin, “Öğleden sonraki oturumda kurumlar görüşlerini bildirecek. Tek bir kurum olumsuz görüş bildirirse şirket ÇED raporu alamayacak” dedi.

Sondaj çalışmasının başlatılamadığını belirten Şahin, sondaj çalışması başlamadan ÇED raporu alınamayacağını kaydetti.

Kaynak: ETHA